„Министърът на отбраната Каракачанов наясно ли е, че държавното дружество

...
„Министърът на отбраната Каракачанов наясно ли е, че държавното дружество
Коментари Харесай

Зафиров към Каракачанов: Наясно ли сте със състоянието на дружество МОБА и, че върви към фалит?

„ Министърът на защитата Каракачанов наясно ли е, че държавното сдружение МОБА върви към банкрут? Наясно ли е, че на процедура компанията е декапитализирана, защото размерът на отговорностите ѝ надвишава размера на уставния капитал? Наясно ли е, че управлението на сдружението, в устрема си да реши този проблем, стартира да продава елементи от уставния капитал на сдружението под формата на оръжие, а няма лиценз за търговия с такова? Наясно ли е, че е извършен търг в нарушаване на няколко закона, на който са продадени 800 револвера, 60 000 патрона и не малко количество бинокли? ". Това попита Атанас Зафиров, член на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия на конференция в централата на партията.

Той изясни, че държавно сдружение МОБА е охранителна компания с принципал Министерство на защитата. По думите му то е единственото държавно сдружение, което е записано по Закона за частната охранителна активност и извършва контракти с МО по защита на обекти на министерството. Според него това сдружение няма по какъв начин да бъде губещо, защото има обезпечени контракти и обезпечен % на облага от тях.

Зафиров изясни, че продадените оръжия по време на извършения търг са донесли в капитала на сдружението към 100 хиляди лева и не вземат решение проблемите му. Според него обаче този казус основава рискова малка врата, тъй като какво би попречило на настоящето или бъдещо управление на МО да апортира каквото реши, което по-късно да бъде продадено по същата скица. Той изясни, че търгът е извършен заобикаляйки Закона за публичните поръчки и резултатът, който е реализиран от този търг, буди подозрение, защото сред цената, която е реализирана и пазарната цена, има доста разминаване. Той акцентира, че не става явен механизмът, по който са определени трите компании участнички в търга. По думите му е страннно, че единствено една от тях е кандидатствала за закупуване и на трите продукта и напълно разумно е спечелила търга. Социалистът разяснява, че разликата от оповестената минимална цена и реализирана действителна цена е в размер на стотинки.
Зафиров изясни, че повода МОБА да бъде декапитализирано е фактът, че МО настойчиво отхвърля да актуализира размера на минималната работна заплата, заложен в контракта с сдружението, който от своя страна е база за образуване на заплатата и възнагражденията на работещите в сдружението - близо 1200 индивида, за които съществува заплаха да останат на улицата.

„ Съкращенията към този момент са факт - по 40, по 50 души получават своите предупреждения. Дружеството не е в положение да обслужва своята активност, тъй като неактуализация на договорите води до загуби от към 50 хиляди лева, а за годината са към 500 хиляди лева ", заключи Атанас Зафиров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР