Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще поздрави личния състав на

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще поздрави личния състав на
Коментари Харесай

Запрянов ще поздрави личния състав на Военната академия

Министърът на защитата Атанас Запрянов ще поздрави персоналния състав на Военната академия „ Г. С. Раковски “ за патронния й празник и 112-ата годишнина от нейното основаване на 12 април. На тържественото събитие ще участва и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.


Празничният ден ще стартира с церемониален обред по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски. Началникът на Военната Алма Матер генерал-майор Тодор Дочев ще произнесе приветствено слово. Военнослужещи и цивилни чиновници ще бъдат наградени за реализирани високи резултати, разпоредителност и старание от името на министъра на защитата Атанас Запрянов и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. Ще бъдат връчени дипломите на придобилите просветителна и научна степен „ лекар “. В рамките на програмата Катедра „ Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана “ ще открие Авиационен образователен център.

На тържествените прояви в академията са поканени още министърът на образованието и науката Галин Цоков, съветникът по сигурността и защитата на президента Илия Милушев, посланици и военни аташета, упълномощени в България, командири на командвания, военни формирования и структури в Министерството на защитата и Българската войска, ректори на висши учебни заведения, представители на военно-патриотични съюзи и организации, някогашни чиновници, сътрудници и другари на Военната академия.

Военната академия „ Г. С. Раковски “ е най-старото висше военно учебно заведение в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 година, признат от 15-ото Народно заседание. Тя има принос както за оформянето на офицерския корпус, по този начин и за построяването на новата българска страна в духа на европейските полезности.

Днес Военната академия е водеща национална просветителна институция с дългогодишни обичаи във висшето обучение за подготовка и образование на офицери и студенти в разнообразни магистърски специалности, гражданско-военните връзки, военното изкуство и оперативната съгласуемост със съюзническите армии от НАТО. Допринася за построяването на бъдещите водачи на Република България - военнослужещи и цивилни жители, способни да ръководят Въоръжените сили и останалите детайли от системата за национална сигурност и защита.

На 14 април 2024 година се навършват 203 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, бунтовник и уредник на националноосвободителното придвижване. Военната академия носи неговото име с регентски декрет от 5 март 1946 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР