Министърът на околната среда и водите очерта водещата роля на

...
Министърът на околната среда и водите очерта водещата роля на
Коментари Харесай

Министър Попов участва в събитие за представяне на приоритетите на Формулата за мир на Зеленски

Министърът на околната среда и водите очерта водещата роля на България като съпредседател на работна група №8 „ Екологична сигурност “ от Формулата за мир на  президента на Украйна Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, по време на интернационален конгрес във връзка показване на целите на самодейността, който се организира на 21 ноември в резиденция „ Бояна “, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Проявата беше проведена взаимно от посолството на Украйна в София и Министерството на околната среда и водите. В събитието взе участие също министърът на правораздаването, заместник-министри на енергетиката, земеделието и храните и представители на дипломатическите задачи у нас. От украинска страна във видеоконферентен формат се включиха министърът на екологията и естествените запаси Руслан Стрилец, министъра на енергетиката Герман Галушченко, началника на кабинета на президента, заместник-главния прокурор и други



Събитието беше намерено и модерирано от посланика на Украйна в България, Н. Пр. госпожа Олесия Илашчук, която изрази изключителна признателност за дейното присъединяване на България и одобряването ѝ като районен водач с включването си в три работни групи за осъществяване на украинската формула за мир: Работна група № 3  „ Енергийна сигурност “, Работна група № 2 „ Сигурност на храните “ и Работна група № 8 „ Екологична сигурност “.

В качеството си на колидер на РГ №8 /съвместно с Федерална Република Германия и Финландия/ министър Попов уточни като съществена мярка в процеса по постигането на резистентен, пълностоен и нескончаем мир в Украйна, възобновяване от екологичните вреди в резултат на съветската експанзия и обезпечаването на преход към зелена стопанска система. Вредите, причинени  на околната среда като резултат от военната експанзия, са световни. Разрушаването на язовир Каховска е едно от най-мащабните техногенни закононарушения против околната среда с отрицателен резултат от трансграничен темперамент. Това провокира нуждата от незабавна съгласуваност сред България, Украйна и Румъния по отношение на екологичното положение на Черно море.

„ Възстановяването на околната среда няма да се случи незабавно след приключването на войната. Това е по-дълъг развой, който обаче би трябвало да стартира в този момент и да сплоти координираните старания и самодейните дейности на международната общественост “, сподели българският министър на околната среда. Той посочи нуждата от консолидирането на международната общественост за установяване на законовата база на отговорността на съветските агресори във връзка с военните закононарушения и закононарушенията против природата и въздействието върху климатичните промени. Той уточни още, че провелият се през м. октомври т.г. в Киев интернационален конгрес „ Обединени за правдивост, обединени за природата “ е сложил началото на международно-правен развой, за покачване на отговорност при заличаване и нанасяне на тежки вреди върху природата, в резултат на военни спорове.



 

Като доказателство за значимостта на тематиката за България и нейната подготвеност да бъде един от европейските колидери в бъдещото възобновяване на Украйна, министър Попов уточни, че за първи път страната ни ще бъде показана на идната COP 28 с павилион, в границите на който е планувано събитие, отдадено на зеленото възобновяване на Украйна.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР