Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи на

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи на
Коментари Харесай

Министър Димов представи законопроекта за промени в Закона за биологичното разнообразие


Министърът на околната среда и водите Нено Димов показа на брифинг през днешния ден законопроекта за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие, който беше импортиран за разглеждане в Министерския съвет.

Основната цел на законопроекта е да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия метод за ръководство на мрежата Натура 2000 в България. Чрез него ще бъде обезпечен цялостният развой по създаване и използване на ограничения за възстановяване и поддържане на местообитанията и типовете, предмет на запазване в предпазените зони. Осигурява се дейно и ефикасно ръководство на мрежата Натура 2000 в България, в сходство с условията на двете природозащитни наставления на Европейския съюз.

Новият метод за ръководство е необятно разискван в границите на над 10 публични срещи с присъединяване на всички заинтригувани страни, както и на национална кръгла маса. Самият законопроект бе подложен на публично разискване, на което бяха показани редица мнения и се организираха голям брой полемики. Отделно проектозаконът беше разискван и на съвещание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите. В резултат, той беше прецизиран, съгласно получените бележки и мнения.

Министър Димов разгласи, че с измененията в закона се вкарва наложителното създаване на териториални проекти за ръководство на предпазените зони.

„ Досега проектите за ръководство не бяха наложителни. Философията на териториалните проекти е да се дава приоритет на дейните ограничения пред възбраните и рестриктивните мерки. Така отговаряме на една от рецензиите на Европейската комисия, че единствено посредством забрани не може да бъде реализирано положително положение на другите местообитания и типове “, добави министърът.

Териториалните проекти за ръководство ще се утвърждават от шефовете на Регионалните инспекции по околната среда и водите, след одобряването им от Комитетите на заинтригуваните страни, в рамката която ще се сътвори на национално равнище. В тях предпочитано ще се включват ограничения за поддържане и възстановяване на положението на местообитанията и типовете, предмет на запазване. Забрани и ограничавания на действия ще се постановат при неспособност от използването на други ограничения за реализиране задачите на мрежата Натура 2000.

Не се плануват промени във връзка с метода, по който се включват възбраните и рестриктивните мерки в заповедите за оповестяване, като тези превантивни ограничения ще запазят действието си до одобряването на териториалните проекти за ръководство.

„ Промените плануват една мощна децентрализация при взимането на решенията за ръководство на Натура 2000. Още през 2017 година Европейската комисия одобри Планът за деяние за природата, хората и стопанската система, който се отнася до Натура 2000. Аз персонално за себе си съм го перифразирал като „ природата и стопанската система за хората “, тъй като хората са в центъра на политиката. “, съобщи Димов.

Той изясни, че от тази позиция е взето решение локалните общности да имат основна роля при взимането на решения за ръководството на Натура 2000 в съответните региони.

„ Дава се водеща роля на районните органи за ръководство и на Комитетите на заинтригуваните страни, в които вземат участие локалните управляващи, притежателите на земи в региона, локалните браншови, работодателски и синдикални организации и районните неправителствени природозащитни организации. По този метод - в подобен вид органи, в рамката, която ще се задава на национално равнище, ще могат да бъдат взимани най-хубавите решения, с цел да се откри салдото сред опазването на природата и икономическото развиване в района. “ изясни Димов.

След направените разисквания са прецизирани и текстовете, имащи отношение към даването и използването на първоначални данни за местообитанията и типовете, предмет на запазване в предпазените зони.

„ Начинът, по който оттук насетне страната би трябвало да взима стимулирани и обосновани решения за мрежата Натура 2000 би трябвало да става въз основата на първоначални данни и разбори, които да бъдат тествани за своята меродавност. Държавата би трябвало да подсигурява, че първичните данни, които се употребяват, ще бъдат проверявани за меродавност “, сподели министърът.

По думите му, в случай че някой отвън страната желае да даде непринудено данни, които да бъдат включени в процеса на взимане на решения, те също ще минат през сходна инспекция.

„ Оттук нататък всяка организация, която употребява обществени средства за набиране на първоначални данни и правене на разбори, ще има задължението да обезпечава обществен достъп до тях, по метод, по който тя откри за добре. След като обществото заплаща за избрани данни и информация, то би трябвало да има достъп до тях. “, добави Димов.

Новият метод за ръководство е основан на последните трендове в ръководство на мрежата Натура 2000 в Европа. Той слага във фокуса на ръководството съответните типове и естествени местообитания, като се регистрира тяхното природозащитно положение и приносът на съответните територии за подобряването му на биогеографско равнище. Прилагането на метода ще обезпечи оптималната успеваемост на управническите процеси, защото вложените старания ще са съсредоточени там, където резултатът от тях ще даде максимален принос.

Избраният метод планува създаване на нови структури за ръководство на мрежата на национално и районно равнище, в това число:

• Национален орган за ръководство на мрежата Натура 2000;

• Национален съвещателен съвет за Натура 2000, към министъра на околната среда и водите;

• Органи за ръководство на мрежата Натура 2000 на районно ниво;

• Комитети на заинтригуваните страни към Органите за ръководство на мрежата Натура 2000 на районно равнище.

Националният съвет за биологично многообразие се резервира, като ще извършва плануваните в закона функционалности.



Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР