Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви на

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви на
Коментари Харесай

Екоминистърът: Общините пренебрегват проблема с качеството на въздуха

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи на конференция приоритетие за тази година.

Още по тематиката 11 авг 2017
Защо в този момент, какво се не разрешава и кого визира
10 авг 2017
Десет години българските държавни управления заблуждават Европейска комисия, че ще защитят зоната, до момента в който позволяват капиталови планове с въздействие върху бъдещето й
10 авг 2017
До септември страната би трябвало да извърши избрани задължения за запазване на предпазените територи, за които беше наказана от Европейска комисия
8 авг 2017

Oбщинските управляващи подценяват казуса с качеството на въздуха в обитаемоте места и по тази причина страната ни е на последно място по този индикатор от страните в Европейски Съюз. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов на конференция, на която бяха оповестени целите в управническата стратегия на държавното управление за 2017-2021 година в областта на околната среда. По думите му огромна част от стратегиите за чистотата на въздуха в градовете са изтекли и не са актуализирани

Възможностите

По оперативна стратегия " Околна среда " има заделен запас от 3 млн. лв., по които локалните управляващи могат да аплайват с планове за възстановяване на качеството на въздуха, стана ясно на конференцията. Отделно ще бъде създадена и национална стратегия за качеството на атмосферния въздух и стратегия за понижаване на някои характерни излъчвания. Предвижда се основаване на онлайн осведомителна система за подаване в действително време на данни за качеството на атмосферния въздух като част от националната система за мониторинг, уточни Димов.
" Въпросът с непорочност на атмосферния въздух е все по-ясно обвързван със здравето на хората, с респираторните болести, алергиите. Това е проблем, който към момента не се адресира от кметовете, които носят съществена отговорност за чистотата на въздуха в обитаемоте места ", сподели министърът.

От предходната година има и междуведомствена работна група за подготовка на законови промени, с които да се ограничи потреблението на въглища с високо наличие на сяра и пепел за битовото отопление. " Това е главният проблем в 21 от 25-те града, в които се следи замърсяване на въздуха над нормите ", добави министърът. Идеята е да се вкара условие с помощите за отопление да се купуват по-чисти въглища, а не такива с високо наличие на сяра, които са главния замърсител на въглищата.
Тези планове на министерството са декларирани още през 2015 година, само че до момента смяна не се е случило, най-много поради финансовите и обществени измерения на мярката.

Министърът не може да изясни за какво Изпълнителната организация по околна среда и водите е отказала да даде почасовите данни за качество на въздуха за последните четири години, което е информация от огромен публичен интерес. В понеделник стана ясно, че административен съд в София е отхвърлил отхвърли на организацията като противозаконен. Димов допусна, че става дума за огромен размер от данни и това е затруднило Изпълнителна агенция по околна среда.

Други цели

До края на 2017 година би трябвало да бъдат затворени 113 общински депа. Това се постанова по отношение на наказателната процедура против страната ни, съобщи Димов. " При не затваряне на старите депа на страната ни ще бъдат наложени наказания. Например Италия е била санкционирана еднократно с 40 млн. евро плюс дневна глоба до извършване на условията ", уточни още министърът.

Приоритет в бранша е и намаляването на депонираните боклуци за сметка на увеличение на рециклираните. За поощряване на преработването и потреблението на отпадъците като запас е оповестена и процедура на стойност 91.5 млн. лева за кандидатстване по ОПОС.

Друг значим приоритет е и бранш " Води ", за който са планувани 2.3 милиарда лева по оперативна стратегия " Околна среда ". Работата в тази сфера ще бъде ориентирана към построяването на пречиствателни станции, модернизиране на ВиК мрежите, по-ефективното потребление на питейната вода като запас и ръководство на риска от наводнения.

Министър Димов разяснява и проблема по " Натура 2000 ", за който той настоя да се търси баланс сред всички заинтригувани страни. По думите му настоящето установяване на зоните обаче съответствува изцяло с кадастъра, което поражда подозрения в тяхната меродавност.
По рано пред Българска национална телевизия екоекспертът Тома Белев обаче уточни, че причина за това е било условие на самото министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР