Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че
Коментари Харесай

Екоминистърът оттегли проекта за концесията за Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи, че отдръпва предлагането за смяна на концесионния контракт за Банско. 

Димов изясни решението си с това, че търси баланс. " Проблемът има два аспекта – екологичен и стопански. Трябва да има баланс сред тях ", разяснява министърът. 

Той акцентира, че концесията за Банско би трябвало да бъде съобразена с настоящото законодателство, без значение какво е то. 

" В съответния случай режимите по това законодателство се дефинират в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ". Вторият въжен превоз не може да се построи, без да има смяна в този проект ", безапелационен беше министърът.

" Вторият аспект е по-скоро стопански и той се дефинира от контракта за „ Ски зона – Банско ”. Това е първият контракт от този вид, подписан още през далечната 2001 година, и има доста недостатъци в него, които би трябвало да бъдат преценени. Не искам да диря решения напук, по тази причина отдръпвам плана ", аргументира се още Димов. 

Ще се изчака публичното разискване на Плана за ръководство на парк Пирин, което ще завърши на 22 декември, а незабавно по-късно ще бъдат импортирани двата документа, касаещи Пирин, за решение от Министерския съвет. 

Така измененията в концесията може да бъдат признати в работните дни сред Коледа и Нова година или в първите дни на януари. На 5 януари 2018 година влиза в действие новия Закон за концесиите, съгласно който за концесията ще би трябвало към този момент да бъде известена Европейската комисия и ще би трябвало да се разгласи нова процедура за възлагане. 

Димов отрече да е водил диалози с екоорганизациите, които са срещу смяната на концесията и бойкотираха извършената в понеделник полемика по тематиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР