Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди
Коментари Харесай

Актуализирана е площта на Резерват „Мантарица” и поддържан резерват „Върбов дол”

Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди за актуализация на площта на две предпазени територии - Резерват „ Мантарица " и поддържан резерват „ Върбов дол ".

Двете предпазени територии са оповестени през 1968 година със заповед на министъра на горите и горската индустрия. Предвид интервала на оповестяване, картният материал за в началото установяване на границите им не е с задоволителна изясненост, което постанова актуализиране на площта им с оглед, че е разполагаем по-прецизен картен материал в дигитален тип, който дава отговор на актуалните условия за акуратност, както и на нормативните условия на Закона за кадастъра и имотния указател.

Площта на резерват „ Мантарица " се актуализира от 10 692 дка на 10 887.946 дка, a на поддържан резерват „ Върбов дол " - от 706 дка на 716.654 дка, като действително не се трансформира контурът на границите им, посочени в заповедите за оповестяване.

Актуализираните данни за площта на двата резервата ще бъдат вписани в Държавния указател на предпазените територии, поддържан от Министерство на околната среда и водите. Предстои обнародването на заповедите в Държавен вестник.

Резерват „ Мантарица " се намира в землището на село Ракитово, община Ракитово, област Пазарджик. Създаден е за опазване на местообитанията на глухари и девствения темперамент на иглолистните гори. Обхваща територии с надморска височина сред 1200 и 1900 м.

Поддържан резерват „ Върбов дол " в землището на село Дебелец, община Дългопол, област Варна, е разгласен за запазване на типични за региона смесени насаждения от благун, зимен дъб и цер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР