Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас

...
Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас
Коментари Харесай

Гърция с нов модел за субсидиране на електроенергията и природния газ

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас разгласи тази заран нов модел за субсидиране на цената на електрическата енергия и битовите консуматори в страната, предават гръцките медии.

Както оповестява „ Катимерини “, от 1 октомври във връзка с сметките за електрически ток на семействата ще се ползва стъпаловидна скица на дотациите съгласно потреблението.

За месечното ползване до 500 киловатчаса дотацията ще покрива 90 % от нарастването на цената. В тази категория влизат към 90 % от семействата в Гърция.

За потреблението от 501 до 1000 киловатчаса дотацията ще покрива 80 % от потреблението. Ако бъде реализирано понижаване на потреблението с 15 % спрямо 2021 година, дотацията се усилва с 50 евро на мегаватчас.

В интервала над 1001 киловатчаса месечно дотацията ще компенсира 70 % от нарастването, като тук отново се предлага бонус от 50 евро на мегаватчас при осъществени икономии.

Схемата за субсидиране не е обвързана с подоходен аршин и се отнася както за главното жилище, по този начин и за спомагателните.

При природния газ е планувана хоризонтална дотация от 90 евро на мегаватчас за всички битови консуматори и за цялото им ползване. Това ще компенсира 50 % от нарастването и визира 700 хиляди консуматори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР