Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че новата учебна година

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че новата учебна година
Коментари Харесай

Вълчев обяви присъствено начало на новата учебна година в цялата страна

Министърът на образованието Красимир Вълчев удостовери, че новата образователна година ще стартира присъствено в цялата страна макар епидемиологичната обстановка, само че не изключва до нейното начало да настъпят промени.

" На този стадий е планувано новата образователна година да стартира присъствено за всички учебни заведения и всички възпитаници в дневна форма на образование в цялата страна ", уточни министърът.

На взаимен брифинг със зам.-кмета на София Тодор Чобанов, той разяснява и идните промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, оповестява БНР.

" Можем да предвиждаме с огромна доза убеденост, че епидемиологичната обстановка ще продължи 10-12 месеца, през цялата образователна година. Трябва да намерим метод просветителната система да работи ”, уточни министър Вълчев.

Той означи, че не могат да продължат крайните модели на отдалеченост и поради това се търсят вероятни други разновидности. Според него в другите страни има две тактики - едната от тях е така наречен " хибридно " образование, само че от МОН са се отказали от сходен вид, защото той би бил сложен за осъществяване.

Вълчев уточни, че от МОН са избрали съчетания от две тактики, като моделът на идното учебно образование е основан на превключване. " Училищата ще са подготвени за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато стартират грипните епидемии ”, изясни министърът.

На този стадий е планувано новата образователна година да стартира присъствено за всички учебни заведения и всички възпитаници в дневна форма на образование в цялата страна, уточни Вълчев, само че не изключва до нейното начало да настъпят промени, защото обстановката в страната е динамична предвид на епидемиологичната конюнктура.

Според него учебните заведения ще получат указания за деяние, ако бъде открит инфектиран с Covid-19 възпитаник или преподавател. Директорите ще имат и лист от наложителни правила за стерилизация и отдалеченост.

Някои учебни заведения към този момент оповестиха, че ще работят по график, в който другите класове стартират часовете по друго време и по този начин ще се разминават в междучасията. " Няма подозрение, че годината ще бъда сложна. Имаме огромно предизвикателство - да опазим здравето на децата ", сподели министър Велчев.

" Ако обаче оставим учебните заведения затворени, рискуваме да има повече отрицателни последствия за децата, в сравнение с тези, които може да аргументи самата коронавирусна пандемия. Говори се и за поколенческа рецесия ”, разгласи той на брифинга.

" Когато има дете със признаци, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват неотложно родителите, които имат отговорността да го заведат на доктор. При случай на инфектиран възпитаник или преподавател, неотложно ще се уведомява и РЗИ ”, обясни още той.

Според министър Вълчев най-хубавата форма е присъствената. " Ще опитаме да създадем всички форми на образование допустимо по-пълноценни. Другата опция пред родителите е за промяна на формата на образование. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70% ”, уточни той.

При нужда учениците ще имат опция за спомагателни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е контрактувано за тези спомагателни часове да се заплаща по 15 лева, разясни министърът и добави, че в подписаните от него насоки, има изброени хронични болести, въз основа на които учениците могат да отсъстват. При хронични болести на родителите, децата могат да изберат краткотрайно да се образоват у дома.

Също по този начин има проекти към 20 учебни заведения да се трансфорат в центрове за отдалечено образование, като те ще могат да обзет учениците от повече от една област, в случай че това се наложи. " Дистанционната форма на образование ще е третата опция за родителите, като тя се разграничава от онлайн образованието ", акцентира Вълчев.

" Според наше изследване 16% от родителите са предпочели отдалеченото образование, само че този избор не е кардинален, а във време на продължаваща пандемия ", сподели още Вълчев.

Планирано е и даването на спомагателни средства за общините за издръжката на децата след въвеждането на наложителното предучилищно образование за 4-годишните. Те ще са за закупуване на пособия, както и за храна на учениците. Министър Вълчев означи, че евентуално депутатите ще предложат обезщетения за децата, които не са признати в детски градини в периметър, който следва да бъде избран. Въпросът е разискван и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил сходна концепция. 57 са общините, в които има дефицит тук-там в детските градини, сподели просветният министър.

Според него системата на частното обучение е опция, което обаче е обвързвано с стеснен достъп и финансов ангажимент на родителите. " Обществената правдивост изисква тези родители да бъдат обезщетени. Така, че евентуално това ще бъде препоръчано ”, съобщи Вълчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР