Министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев предлага

...
Министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев предлага
Коментари Харесай

МОН предложи програма за профилактика и рехабилитация на учителите

Министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев предлага на Министерския съвет план на решение за одобрение на Националната стратегия " Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ", която ще се извършва през 2021 година Това се споделя в плана на програмата, препоръчан за публично разискване.

С решение 188 на Министерски съвет от 5 март 2021 година са утвърдени 16 национални стратегии. Това са сполучливи стратегии, осъществени в предходните години, чието осъществяване способства за модернизиране на учебната инфраструктура, разпространение на новаторските практики, поощряване на взаимоотношението с родителите и работодателите. Допълнително са утвърдени още 6 национални стратегии с решение 257 на Министерски съвет от 25 март 2021 година, които натъртват на професионалното обучение и образование, личностната поддръжка на децата и учениците, гражданското обучение и възпитанието в родолюбие. Прието е изменение и допълнение на Национален парк " Изграждане на учебна STEM среда ", която ще се извършва и през 2021 година, напомнят от МОН.

В известието е посочено, че с сегашния план на решение на кабинета в оставка се планува да бъде утвърдена Национална стратегия " Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ", която има за цел запазване на живота и здравето на педагогическите експерти, възстановяване на здравословното им положение и предварителна защита на рисковите обществено значими и професионални болести. Разписаните действия са в сходство с епидемиологичната конюнктура в страната, провокирана от COVID-19.

Програмата е създадена от МОН в съдействие със обществените сътрудници - синдикати и работодателски организации, според основополагащите правила в политиките за запазване на живота и здравето на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти. По програмата има действия за профилактиката и рехабилитацията на педагогическите експерти, които в осъществяване на своите отговорности, всекидневно се грижат за живота и здравето на децата и учениците.

Във фокуса на внимание на програмата, идентифицирайки специалността на учителите и на другите педагогичен експерти, като една от рисковите професионални групи, е усилване на ролята на профилактиката и преобразяване на предварителната защита в главен фактор за битка с тежките, обществено значими болести, като карцином на млечната жлеза при дамите и на простатната жлеза при мъжете. Тази превантивна здравна политика е следвана от всички съвременни и модерни общества.

Учителите и другите педагогичен експерти, вследствие на разнообразната педагогическа активност, натрупват отмалялост, поради естеството на педагогическия труд, която се отразява на цялостното им здравословно положение. Особено блестящо се демонстрира тази наклонност в изискванията на актуалната пандемична рецесия. Налице са всички белези на професионален стрес и на професионален дистрес, което води към съществени рискове за здравето, присъщи освен с неустойчивост в нервно-психичното положение, само че и на пораждащи и отключващи други соматични болести (диабет, разнообразни костно-мускулни недоволства в гръбначния дирек, шийни прешлени, разстройства на дихателната, храносмилателната, ендокринната, отделителната и половата система, опорно-двигателен уред и очни заболявания).

Националната стратегия " Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти " е в два модула: " Профилактика на педагогическите експерти " и " Рехабилитация на педагогическите експерти ". Дейностите, които ще се осъществят посредством програмата, са свързани с ранно диагностициране на болесттите на млечната жлеза при дамите и простатната жлеза при мъжете; обезпечаване на условия и подкрепяне при стратегии за рехабилитация; повишение на грижата за качество на живот и благосъстояние; използване на ограничения за премахване на дълготрайни резултати на заболяване и смяна в прогнозата за пациента.

Одобряването и осъществяването на програмата ще подкрепи профилактиката и рехабилитацията за възстановяване на здравния статус на учителите и на другите педагогичен експерти, и ще увеличи работоспособността им. Това ще спомогне за задържане на по-опитните учители и на други педагогичен експерти в предучилищното и учебното обучение. Очаква се да се понижат въздействието на рисковите фактори на трудовата активност, както и отсъствията от работа по здравословни аргументи, което ще докара до по-пълноценен учебен развой. Необходимите средства за осъществяване на националната стратегия от 400 000 лв. ще бъдат обезпечени в границите на бюджета на МОН за 2021 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР