Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители
Коментари Харесай

МОН и синдикатите се разбраха за заплатите на университетските преподаватели

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето обучение реализираха единодушие за разпределянето на плануваните със Закона за държавния бюджет за 2023 година средства за нарастването на заплатите на университетските преподаватели.

Това се случи на среща в МОН, на която участваха ръководителите на Национален браншов профсъюз Висше обучение и просвета към КНСБ и Синдикат Висше обучение към КТ Подкрепа – проф. Лиляна Вълчева и доцент Валери Апостолов, както и Соня Кръстанова, шеф на дирекция „ Финанси “ в министерството.  

По време на диалозите беше реализирана договореност за допустим вид на систематизиране на средствата за растеж на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, с цел да може за стартира изплащането им. До края седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лева и се дават на 33 държавни висши учебни заведения, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2 401 са асистенти. С тези средства се обезпечава и 20% нарастване на минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения - помощник. Така, асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лева, считано от 1 август 2023 година

Министър Цоков още веднъж акцентира, че значима политика на МОН е предпочитаното увеличение на заплатите на най-младите университетски преподаватели – асистентите. Като резултат е постигнатото нарастване на асистентската заплата с 310 лв.. За съпоставяне през 2022 година заплатите на асистентите са нараснали с 200 лв. (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов запас от 20 благ лв..  

В процеса на взимане на решения е значимо да се чува гласът и мнението на всички ангажирани страни. Именно подобен е методът на министерството и при вземането на стратегически решения в бранша на висшето обучение. Така в името на положителния обществен разговор и плурализъм, МОН инициира серия от срещи с представителите на висшите учебни заведения, Съвета на ректорите и синдикалните организации в региона на висшето обучение за разискване на справедливото систематизиране на спомагателните средства.

Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на университетския състав.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР