Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че учебната

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че учебната
Коментари Харесай

Министърът на образованието: Няма да удължаваме учебната година до юли

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че образователната година няма да бъде удължавана до месец юли.

„ Учим релативно обикновено в изискванията на ковид. Вирусът не отслабва, само че не можем да затворим публичния живот и просветителната система за година – година и половина.170 000 възпитаници и 30 000 учители, което е близо 200 000 души, които се включват в просветителния развой в учебно заведение от на следващия ден. Имаме над половин милион души сега, които са присъствено. Това са 230 000 деца в предучилищна възраст, 240 000 възпитаници в начален стадий, както и учителите. За един месец над половин милион души ще са в просветителната система. Всички възпитаници от 5-и до 12-и клас ще носят маски. Препоръчахме и въвеждането на отмора от носенето на маски. Предоставили сме и в допълнение финансиране на учебните заведения, с което някои учебни заведения към този момент са закупили въздухопречистватели. Вече има към 9 000 закупени. Февруари и март ще бъдат сложни месеци, тъй като към момента нямаме построен групов имунитет “, съобщи министърът в утринния блок на " Нова телевизия ".

„ Вече удължихме образователната година, или по-скоро дадохме опция на учебните заведения да изберат. За 1-3-ти клас с 3 седмици, за 4-6-и клас с 2 седмици. 313 учебни заведения избраха да учат през юни, а през декември да имат планови действия и занимания. Имаме и диференцирано отучване за децата, които имат слаба оценка или не са се присъединили в електронна среда. Проблемът е, че юли месец към този момент е доста топло и месеците са ваканционни. До края на юни значително сме удължили образователната година. Нямаме потребност юли месец да се учи. 1-4 клас не са учили по-малко от предишни години. Занапред няма да имаме и грипни ваканции. При най-малките нямаме загуба от ученето в електронна среда “, добави той.

„ Краят на образователната година не е закрепен и аз мога със заповед да го удължа. Не имам намерение да предлагам смяна в закона, с цел да се трансформират датата за начало на образователната година “, посочи министър Вълчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР