Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в доклад до

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в доклад до
Коментари Харесай

Вълчев предлага 113 да са новите иновативни училища за учебната 2019/2020 година

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отчет до Министерския съвет /МС/ предлага план на решение на Министерски съвет за приемането на Списъка на новаторските учебни заведения за образователната 2019/2020 година. От документа излиза наяве, че действително новите учебни заведения, които аплайват за първи път и са утвърдени за включване в Списъка на новаторските учебни заведения за образователната 2019/2020 година, са 113. Общо обаче 395 ще са новаторските учебни заведения за новата образователна година, а към 2400 са всички учебни заведения в страната, заяви Българска телеграфна агенция.

Иновативните учебни заведения са оригиналност в българската просветителна система и те бяха въведени с новия Закон за предучилищното и учебното обучение.

Иновативните учебни заведения създават и вкарват нови действия в организацията и наличието на образованието в класните стаи

Внасянето на Списъка на новаторските учебни заведения е в осъществяване на Закона за предучилищното и учебното обучение /ЗПУО/ и е по отношение на член 70, алинея 1 от Наредба 9 от 19 август 2016 година за институциите в системата на предучилищното и учебното обучение. Съгласно наредбата на член 38, алинея 6 от ЗПУО, неспециализираните учебни заведения могат да бъдат оповестени за новаторски учебни заведения с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, при спазването на условията, избрани в член 38, алинея 7 и в държавните просветителни стандарти. Член 38, алинея 7 от ЗПУО дава опция да се афишират за новаторски учебни заведения, които правят целенасочена, планувана и следена смяна, посредством въвеждане на новаторски практики, с които се вземат решение организационни и съдържателни проблеми в просветителния развой.

Иновативните учебни заведения създават и вкарват новаторски детайли във връзка с организацията и/или наличието на образованието, провеждат по нов или модернизиран метод ръководството, образованието и образователната среда, употребяват нови способи на преподаване, създават по нов метод образователно наличие, образователни стратегии и образователни проекти.

Въвеждането и обмяната на нововъведения в образованието са опция за създаване на съвременни учебни заведения, в които учениците могат да усъвършенстват просветителните си резултати, мотивацията си за учене, присъединяване си в учебния живот и да развият изобретателното си мислене, разнообразни компетентности и прочувствена просветеност посредством новаторски просветителни процеси, способи на преподаване, учебно водачество и нови образователни тактики. В тези учебни заведения педагогическите експерти получават благоприятни условия да проучват, опитват и разпространяват новаторските си практики и артикули.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР