Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Професиите, свързани с грижата за човека, няма да бъдат заменени от машини

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила съобщи, че през днешния ден, когато сме пред прогнозите огромна част от специалностите да бъдат сменени от машини, е значимо да се знае, че специалностите, свързани с грижата за индивида, с работата с хората и с разбирането им, няма да бъдат сменени.

В лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски ", където се организира форума "Бъдещето на труда - WORK 4.0 ", Вълчев акцентира, че с изключение на да се подчертава върху цифровите умения, би трябвало да се подчертава и на филантропичните специалности. По думите му бъдещето ни като страна зависи от това не толкоз дали ще бъдем страна с малко или огромно население, а с образовани учители. Ако има положителни учители, всички ще имат по-добри резултати, както и в случай че по-добрите възпитаници стават учители. Според Вълчев е мъчно да се приказва за бъдещето и образованието, тъй като в просветителната система има възпитаници, които ще бъдат на пазара на труда и след 50 години. Не знаем какъв ще е пазарът на труда, евентуално и футуролозите не знаят, а в това време образованието е система на бъдещето, разяснява Вълчев. Той добави, че ще се появяват нови неравенства, а образованието би трябвало да е "асансьор ", който да преодолява неравенствата сред другите обществени равнища. По думите на Вълчев през днешния ден приказваме за "дигитални неравенства " като неравенства в използването на технологии, а скоро ще се приказва за неравенства сред "дигитални основатели " и "дигитални ползватели ". Икономиката ще зависи от това къде има повече хора, които основават и ръководят машини на високо равнище, сподели Вълчев и добави, че в тази посока би трябвало да се развива образованието. Вече приказваме за софтуерни умения още от детската градина и сме почнали промени в просветителните стратегии с вплитането на цифровите компетентности във всички часове и действия по ползи. Според просветителния министър към този момент се приказва за образование посредством осведомителни и информационни технологии или образование за ИКТ, като когато се мисли за "дигитални основатели ", някои страни вършат крачка обратно в образованието посредством осведомителни технологии, тъй като се търси оптималната доза, която да развие творчеството на децата.

Социалният министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила също поддържа тезата, че когато се приказва за бъдещето на труда е все едно да се гледа на "кристална топка ". Той показа тезата на водача на КНСБ Пламен Димитров, че от време на време темпото на цифровизация е въпрос и на политически избор. Петков уточни, че се основават качествено нови работни места, като по-податливи на изгубване са най-много работните места в рутинни действия и тези, които изискват ниска степен на подготовка, като най-отчетливо се вижда това в земеделието. Социалният министър добави, че средноевропейският служащ в границите на трудовия си живот прави към 10 кариерни прехода и по-голямата еластичност основава нови форми на претовареност.

По данни на Европейска комисия към 40 % от европейските служащи са заети в така наречен ексцентрични форми на претовареност, като работят в интернет платформи, на ненапълно работно време, споделят групово избрана работа или са на контракт на така наречен нулева претовареност - по поръчка на работодателя. За тях Европейска комисия е направила законодателно предложение да се одобри нова инструкция за предвидими и транспарантни условия на труд, като по оценка на Комисията към 3 млн. служащи от Европейски Съюз, заети в такива форми на претовареност, при започване на работа би трябвало да получат задоволително информация за изискванията, оптималния период на изпитателен интервал, и наложителните условия за уменията и преквалификацията на служащия. Министърът означи, че към този момент професионалният профил на работната мощ би трябвало да е подобен, че да има по-висока професионална подготовка, само че и умения за другарство, креативно мислене и взимане на решения. Той напомни изявление на еврокомисаря Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През... към профила, че единствено след 2 години 90 % от работните места ще изискват съществени цифрови умения. Вече приказваме освен за пазар на труда, основан на специалностите, а за подобен, основан на уменията, съобщи общественият министър.

Според водача на КНСБ Пламен Димитров към свадите за приключването на персонални данни е значимо да се напомни, че бъдещето зависи от регулацията и прозрачността на ръководството на технологиите, както и от разпределянето на облагата. Пазарът на труда в разрастващите се страни, в това число и България, е надалеч по-негативно влияещ се от цифровите трансформации, означи Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР