Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира актуални спортни

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира актуални спортни
Коментари Харесай

Красен Кралев: Не само в България има проблем с футболното хулиганство

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разяснява настоящи спортни тематики в утринния блок на " Тази заран " по bTV.
 Фен на Левски потърси сметка от Моци, само че падна в тунела (видео)
За мача Левски-Лудогорец министър Кралев съобщи, че от години освен в България има проблем с футболното безчинство, който би трябвало да бъде решен. По думите му, законът против футболното безчинство, който депутатите приготвят в Народното събрание, би трябвало да влезе оптимално бързо в действие.

" Нашите експерти от Национална спортна база са създали един програмен продукт за лицево различаване ", разяснява Кралев и изясни, че софтуерът е толкоз добър, че към него демонстрират интерес както от Министерство на вътрешните работи, по този начин и от страна на Гърция и Кипър, където е бил показан на спортно ревю преди дни. " Надявам, че посредством този програмен продукт доста елементарно ще се разпознават провокаторите по стадионите. Имам огромни упования към закона против футболното безчинство. Когато стадионите се оборудват с нужната инсталация и камери и има работеща законодателна рамка за битка с футболните хулигани, резултати ще има ", безапелационен бе Красен Кралев.

По думите му, до момента в който пристигна време да домакинстваме Европейско или Световно състезание по футбол, тези проблеми ще бъдат позволени.

Относно мача Левски-Лудогорец спортният министър съобщи, че е имало провокация и съответната глоба - жълт картон. По думите му, евентуално и ПФК Левски ще понесе наказване.

" Дисциплинарната комисия демонстрира, че до момента мери еднообразно в такива случаи. Въпреки че Моци е предизвикал сходна реакция, не би трябвало толкоз прочувствено почитателите да подхождат, само че знаете в края на мача към този момент адреналинът е малко допълнително ", сподели Кралев. По думите му, Министерство на вътрешните работи и за в бъдеще би трябвало да има значима роля в охраняването на футболните срещи и това е записано в новия закон за безчинство.

За срещата сред спортните министри на Гърция, Румъния, Сърбия и България в Солун Красен Кралев изясни, че посредством подписания Меморандум е положено действителното начало на процеса за обща кандидатура за домакинство на огромно футболно състезание.

" Още няма издигната кандидатура, само че за първи път се подписва формален документ, който показва желанията на четирите страни да аплайват дружно за международно и европейско състезание. Ние сме наясно с всички провокации и размера от работа, който би трябвало да свършим. Нашата работа е да проучваме деликатно опциите на тези страни и да препоръчаме на нашите държавни управления вид, който е допустимо да осъществяваме ", сподели той.

Министър Кралев добави, че неговото персонално виждане, което счита, че се споделя от сътрудниците му министри, е че по-подходящата кандидатура е за домакинство на Европейско състезание по футбол. Той изясни, че разликата в условията за двете шампионати са огромни и разяснява, че за домакинство на Световно състезание са нужни 16 стадиона в четирите страни, а за Европейско - 10.

" За Световното би трябвало да имаме един стадион с потенциал 80 хил, два с потенциал по 60 хил и 13 стадиона с потенциал 40 000 души. За европейското би трябвало да изградим един стадион с потенциал 60 хиляди души, два за 50 хиляди души, три за 40 хиляди, и четири по 30 хиляди души. Важно е какво завещание оставяш и дали тези игрища ще се употребяват след шампионатите – това е и главен аршин и съгласно ФИФА и УЕФА ", сподели Красен Кралев и посочи, че България няма желание да построява игрища с потенциал над 40 000 души. По думите му, той ще упорства да имаме два стадиона с вложение на допустимо най-ниската допустима инвестиция.

" Можем да изградим два стадиона с потенциал 30 хиляди души и един за 40 хиляди – това може да е новият Национален стадион в София ", сподели той.

Според спортния министър е доста значимо новоизградените игрища да се употребяват от футболните тимове по места и би трябвало да има такава спогодба преди да стартира да се строи. " Няма по какъв начин да построим стадион, а пък локалните тимове да играят на различен терен ", акцентира Красен Кралев.

Относно новия стадион на ЦСКА в Борисовата градина той разяснява: " Водили сме диалози, ние сме компактно зад тях за този план. Водил съм диалози и с Община София. На настоящия терен на стадиона може в границите на тези контури да се вдигне нов стадион. Ще има проблем с паркирането, само че мисля, че Общината планува наоколо до парка да бъде изработен паркинг, който стадионът ще може да употребява. Аз съм оптимист, тъй като отново дублирам, тези уреди, които са остарели, би трябвало да се съборят. На тяхно място би трябвало да се изградят нови. Не виждам спънка – нито е високо строителство, нито ще заплаши зелената повърхност,. Аз мисля, че би трябвало да вървим в тази посока ".

Министър Кралев разяснява европейския първенец по щанги Божидар Андреев с думите, че следи развиването му откогато е станал министър и успехите му са предстоящи.

" Това е един извънредно надарен български състезател, който още на предните юношески олимпийски игри потвърди, че може да бъде част от международния хайлайф ", съобщи министърът на спорта.

Красен Кралев съобщи, че Министерство на младежта и спорта не разполага с жилища, които да дава на спортисти. Това е решение на Общините. Спортният министър изясни, че в основата на несъгласието сред треньора на Божидар и федерацията не стои единствено апартаментът:

" Конфликтът породи през 2016 година, когато Федерацията искаше Божидар да води централизирана подготовка, както всички останали. Той и неговият треньора желаеха да му се заплати сума за подготовка и те настрана да си я водят. Когато има такова кардинално решение на федерацията, всички се готвят централизирано, а не по клубовете. Това би трябвало да се съблюдава. Представете си каква щеше да бъде дисциплината и реакцията на останалите спортисти, в случай че се направи подобен казус. В този случай трябваше да се почете решението на федерацията ", сподели Кралев. 

Според него този проблем към този момент е решен: " През лятото Божидар стартира да води централизирана подготовка с останалите. През другото време треньорът му ръководеше неговата подготовка, както всички останали вършат. Веднага пристигна резултат с купата. Мисля, че още през есента той беше на доста малко от спечелването на орден от международното състезание. Божидар е доста мощен и аз мисля, че има късмет за орден на Олимпиадата ".

Относно спортните триумфи: " Много съм удовлетворен от метода, по който стартира тази година. Никога не сме започвали толкоз мощно. Обикновено знаете, че годишно имаме при мъжете по един орден от международно. Сега започнахме със сребърен орден от СП на Владо Илиев. Имаме Европейска купа в зала в тласкането на гюле. Имаме европейска купа в биатлона на Красимир Анев. На европейското по битка още веднъж затвърдихме мощното показване. Бях там от самото начало. Дълбоко имам вяра, че имаме доста по-голям капацитет, в сравнение с този, който реализирахме. Защото имаме един дебютант като Миглена Селишка на състезание от подобен сан, която незабавно се класира за финала и завоюва сребърен орден. Секунди преди края водеше в резултата и можеше да вземе купа. В женската битка и при класиците може да сме спокойни. В художествената гимнастика ансамбълът ни завоюва злато в многобоя, сребро на 3 обръча и 2 чифта бухалки. Катрин Тасева взе бронз в многобоя и още 3 медала на обособените уреди. От години художествената ни гимнастика е на равнище и тези триумфи не са изненада. Ивет Горанова взе бронзов орден от европейско състезание по карате ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР