Министърът на културата проф. Велислав Минеков трябва да се пребори

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков трябва да се пребори
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Колеги са готови да започнат подписка за оставката на Минеков

Министърът на културата проф. Велислав Минеков би трябвало да се пребори за повече средства и да стартира срещи с управленията на театрите в страната, с цел да се преодолеят проблемите. Това съобщи в ефира на Нова телевизия Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България.

Той уточни, че не желае да води война с министъра на културата. Според него проф. Минеков не е намерил точната дума, тук не става дума за предприятия, а за културни институции. " Колегите – музиканти и артисти – не са бизнесмени ", акцентира Мутафчиев.

" Колегите се опасяват за работните си места. Проф. Минеков би трябвало да се срещне с шефовете на театрите и да разбере от тях какъв е казусът ", сподели артистът и добави, че предходният министър Боил Банов на всеки 6 месеца е желал проекти за оздравяването на културните институции и е следял за тяхното осъществяване.

" Няма по какъв начин театрите да нямат отговорности, поради ситуацията, в което живеем през последните 2 години. Системата е недофинансирана. Мерките не са задоволителни, с цел да не вършат задължения театрите ", акцентира Мутафчиев и добави: " Те вършат недостиг освен, тъй като нямат постановки. Сградите се нуждаят от непрекъсната поддръжка, сметките също би трябвало да се заплащат, без значение от това дали се играе или не ".

Той отхвърли да има политика в позицията му. " Трябва да успокоим бранша, който през есента да излезе и да стартира работа ", акцентира Христо Мутафчиев.

Той съобщи, че не може да спре сътрудниците артисти, в случай че те са решили да създадат подписка с искане за оставката на министъра на културата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР