Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще изпрати сигнали до

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще изпрати сигнали до
Коментари Харесай

Минеков праща на Кьовеши проектите за Ларгото, Квадрат 500 и Яйлата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще изпрати сигнали до европейския прокурор Лаура Кьовеши за, в които съгласно него има злоупотреби, свързани с разходването на европейски средства. Това са плановете за Ларгото, галерията " Квадрат 500 " и реставрацията на крепостта в местността Яйлата, стана ясно от изявление на Минеков в изявление за БНР.

По думите на министъра реставрацията на ранно византийската цитадела в местността " Яйлата " край Камен бряг, осъществена преди 7 години от някогашния кмет Цонко Цонев, е изпълнена с нарушавания. През седмицата той назова обекта " бутафорията от итонг и картон - реплика на цитадела ". Сред рецензиите към плана са както потреблението на железни колони и други материали, накърнявайки достоверността ѝ, по този начин и това, че крепостта е " надстроена ", без вътрешните ѝ пространства и покрайнината въобще да бъдат проучени от археолози.

" Строителство върху открити остатъци е повече от кич, това е заличаване. Какво вършим със средства, унищожени от нашия бюджет за нелепости ", разяснява министърът в неделя. На въпрос по какъв начин европейската прокуратурата и ОЛАФ са проспали нередностите, проф. Минеков позволи, че върху тези институции е оказван напън от ГЕРБ, които са заглушавали сигналите към Европа.

Кметът Цонко Цонев се отбрани неотдавна, че планът коства единствено 1.1 млн.лв. - толкоз били платени на компанията, като даже е наложена наказателна клауза от 170 хил.лв. за несъблюдение на периодите в контракта.

През седмицата, че Брюксел не признава над 50% от изхарчените 15.8 млн. лева евросредства за ремонта на Ларгото в София, като сподели преписка сред Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), Европейска комисия и България. В неделя Минеков удостовери, че ще прати на европейската прокуратура и този план.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР