Министърът на културата проф. Велислав Минеков и директорът на Агенция

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и директорът на Агенция
Коментари Харесай

Облекчиха износа на произведения на изкуството, които не са културни ценности

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и шефът на Агенция „ Митници “ Павел Тонев подписаха Споразумение за съдействие сред Министерството на културата и Агенция „ Митници “, заяви Българска национална телевизия.

С документа се облекчават изискванията за експорт отвън Европейския съюз на творби на изкуството, които не са културни полезности по смисъла на Закона за културното завещание.

Това ще е от изгода за създателите, които пътуват по света със своите творби на изкуството.

Обект на Споразумението са:

- машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните проучвания и експозиционната стойност (с изключение на изключително редки и скъпи екземпляри – културни ценности)

- машинно създадени предмети, които не носят автограф или знак на своите създатели, или са създадени в огромни количества и не имат значима културна, научна или художествена стойност, или не са свързани с историческа персона или събитие

- творби на изкуството, които са благосъстоятелност на създателите си, или не са по-стари от 50 години

- антикварни предмети, които не са творби на изкуството и не са по-стари от 100 години, като се изключи изключително редки и скъпи екземпляри – културни полезности

- остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предопределение съгласно ЗКН.

При обявление на митнически режим „ експорт “ на творби на изкуството, които са благосъстоятелност на техните създатели, към този момент ще бъде задоволително да се показа декларация за авторство от автора-износител по Образец № 1 от Споразумението.

При експорт на творби на изкуството, не по-стари от 50 години, или предмети по член 7, алинея 4, т. 3 от ЗКН, експортьорът ще показва декларация за генезис и за прийом на придобиване, според Образец № 2 от Споразумението.

При експорт на остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предопределение по член 7, ал.4, т. 5 от ЗКН – експортьорът ще дава декларация по Образец № 3 от Споразумението.

Споразумението за съдействие сред Министерството на културата и Агенция „ Митници “, както и образците, които осъществяващите експорт на описаните в него предмети ще попълнят, са оповестени на формалните страници в интернет на Министерството на културата и Агенция „ Митници “. Могат да се изтеглят от тук:

При поискване от Министерството на културата, Агенция „ Митници “ ще дава информации за показаните заявления, като по този метод се подсигурява в допълнение контролът върху износа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР