Министърът на културата прие оставките на изпълнителния директор и на

...
Министърът на културата прие оставките на изпълнителния директор и на
Коментари Харесай

Хвърчат още оставки в Национален фонд Култура заради гаврата с картини на Майстора

Министърът на културата одобри оставките на изпълнителния шеф и на петима от членовете на управителния съвет на националния фонд " Култура " (УС на НФК), оповестяват от Министерството на културата.

Вчера стана ясно, че по време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на фонда, министърът е насочи зов за групова оставка на Управителния съвет, аргументирайки се с " насъбрани негативи, които не могат да бъдат подценявани ".

Още при започване на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявки за овакантяване - от доктор Мирена Станева - изпълнителен шеф на НФК, и от доктор Нели Стоева - основен помощник в катедра " История и доктрина на културата " на Софийски университет " Св. Кл. Охридски " и член на УС, осведомят от МК. По думите им и двете оставки са били съпроводени с професионално обосновани причини и са признати от министър Атанасов.

По думите им напълно скоро ще бъдат оповестени и механизмите за избор на нови членове, като Мирена Станева ще продължи да извършва длъжността на изпълнителен шеф до провеждането на процедура по желание.

Приети са оставките на Боян Ангелов - ръководител на Съюза на българските писатели, Георги Керезов - представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева - заместник-изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в България.

Категоричен отвод за оставка е заявен от Велико Маринчевски - помощник, доктор в Националната художествена академия, Цанко Василев - културен управител с над 20-годишен опит в региона на актуалните изкуства и просвета, и Елена Николова - представител на МК. Решенията на Ирина Гъркова, заемала поредно длъжностите консултант по нематериалност и просвета, както и секретар по нематериалност и просвета в администрацията на президента, и Силвия Чолева - публицист, издател и публицист, ще бъдат изпратени в допълнение в писмен тип, допълват от МК.

Основен мотив за настояването на оставките на УС на НФК са насъбраните негативи, които не могат да бъдат подценявани, се споделя още в известието от МК.

" Моят зов за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен заслужен и почтен метод да опитаме да върнем доверието към работата във фонда - освен обществено, само че и измежду всички хора на изкуството, които разчитат на неговата поддръжка, с цел да осъществят плановете си ", е споделил министърът.

" Напълно съзнавам, че повода за подозренията за безпринципно систематизиране на средства,прокарването на персонални пристрастия, както и неналичието на претекстове за вземането на съответни решения, не са адресирани единствено към сегашния състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, считам, че една такава групова всеотдайност си заслужава в името на отговорността, която следва за фонда към всички, ангажирани в областта на културата ", е добавил той.

Реалната причина за поисканата от министър Атанасов групова оставка на УС на НФК са " подозренията за безпринципно систематизиране на средства, прокарването на персонални пристрастия, както и неналичието на претекстове за вземането на съответни решения ". От отговора на МК става още ясно, че министър Атанасов категорично е подчертал, че изцяло осъзнава, че тези подозрения не са адресирани единствено към сегашния състав на Управителния съвет, само че все пак оставката е единственият път за възобновяване на доверието към Фонда и за процесите, които се случват в него.

На въпроса дали има заведени каузи против НФК, от Министерство на културата разясняват, че през 2021 година в стратегиите на НФК са подали планови оферти над 4500 претенденти - организации и актьори. Към момента има заведени 8 каузи (от 2020 и 2021 г.) от отхвърлени бенефициенти, както и едно прекъснато. Има и каузи, които НФК води за възобновяване на суми на неточни бенефициенти.

" Анализът за работата на Фонда е обвързван с доста повече аспекти от единствено една позиция или изразено обществено неодобрение от взето решение. Като при всяко кандидатстване на конкурсен принцип, постоянно има наранени и недоволни, и несъмнено, всеки има право да изисква причини за взетото решение, както и да апелира.

Целта на всички провокирани промени е да бъдат обществено проследими механизмите за избор на нов УС, нов изпълнителен шеф, както и изчистване на всички недостатъци по процедурите за оценка на даден план " - това дават отговор от пресцентъра на МК на въпроса дали желаната групова оставка е обвързвана с медийните изказвания на шеф на фондация, че „ в протоколите от съвещанията на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “ от ноември има скандални случаи, които занапред ще имат своята развръзка в съда ".

Междуивременно, още един член на Управителния съвет на Национален фонд Култура - Ирина Гъркова - подаде оставка през днешния ден.

Тя изпрати писмо до министъра на културата Атанас Атанасов, адресирано и до всички останали членове на Управителния съвет на НФК.

" Предвид демонстрираното от Вас равнище на подготвеност и дарба за отграничаване на обстоятелствата от желанията, на действителната от въобразената отговорност и изключително заради събитието, че не бих желала да съучаствам в съвещанията на НФК под Ваше управление и в последствията от тях за българската просвета, Ви известявам, че освен се отдръпвам от УС на фонда, само че и изрично правя възражение името ми да бъде замесвано в манипулативни Ваши изказвания ", написа Гъркова.

" Ако разполагате с каквито и да е данни за персонално мое укоримо държание или решение в качеството на член на УС, призовавам Ви да ги визиите. Искрено се надявам същото да изискат и моите сътрудници от УС.

В допълнение, употребявам мотива да Ви обърна внимание, че на Вашите терзания, подозрения или догатки по отношение на разпределяните в отминали интервали средства от НФК, най-адекватно и законно е да потърсите отговор посредством инспекции на АДФИ и Сметната палата. Проверка на работата на сегашния УС надали би лишила доста време - той работи от 18.11.2021 година и има две извършени съвещания, свързани с разглеждане на планове. И евентуално е първият съвет, който изиска и получи достъп до описанието на кандидатстващите за поддръжка планове, с цел да не взима решения единствено въз основата на предварителната и непозната експертна преценка.

Това, че не намерихте време да се запознаете с предложенията на представители на сегашния УС за по-стриктни правила за отчетност, за повече гласност и неприкритост на НФК към българските създатели и обществото и така нататък, избирам да оправдая с Вашата претовареност, вместо с индиферентност.

Мога да си обясня от какво е стимулиран Вашият зов за доброволна оставка и обяснението, което към този момент икономисвам, не съответствува с Вашето: „ Моят зов за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “ е убеждението, че виждам това като единствен заслужен и почтен метод да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – освен обществено, само че и измежду всички хора на изкуството, които разчитат на неговата поддръжка, с цел да осъществят плановете си”

А Вие, уважаеми господин Министър, бихте ли обяснили по какъв начин да вземем за пример си представяте недоброволната оставка в тази ситуация! Разбирате, че чакам от Вас опрощение за изказванията и внушенията Ви. В случай, че не разбирате, адвокати биха могли да Ви подкрепят.

В умозаключение, не допускайте грешката да допускате, че незнанието може да служи като опрощение в държавното ръководство ", приключва писмото.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР