Министърът на културата Найден Тодоров проведе среща с директора на

...
Министърът на културата Найден Тодоров проведе среща с директора на
Коментари Харесай

Министър Найден Тодоров обсъди сътрудничество в сферата на културата с директора на музея „Помпиду”

Министърът на културата Найден Тодоров организира среща с шефа на Музея за съвременно изкуство – Център за индустриално творчество „ Жорж Помпиду ” Ксавие Ре. Повод за визитата му у нас е огромната ретроспективна галерия на именития сюрреалист Жорж Папазов в Национална изложба „ Двореца ”, както и лекцията, която следва да изнесе.

 

От българска страна в срещата участваха доцент доктор Борис Данаилов, шеф на политическия кабинет на министъра, както и шефове на дирекции в Министерството на културата. Участници в срещата от френска страна бяха: Н. Пр. Жоел Мейер, дипломат на Френската република в София; господин Пиер Колио, консултант по съдействието и културната активност, шеф на Френския институт в България; госпожа Ирина Петреску, аташе по културното съдействие.

 

„ За нас е огромна чест и наслаждение, че ще посетите първата ретроспективна галерия в България, отдадена на Жорж Папазов, в Националната ни изложба. ”, се обърна министър Тодоров към Ксавие Ре.

 

По време на срещата той и шефът на центъра „ Помпиду ” разискаха опциите за разширение на съдействието сред Министерството на културата и влиятелната културна институция.

 

„ Работата ми върху сюрреализма ме докара напълно естествено тук. Аз се усещам част от тази славна история, която споделят нашите две страни. ”, показа Ксавие Ре и насочи покана към министър Тодоров да посети центъра „ Помпиду ” при опция.

 

И ние имаме една дребна филхармония, шеговито означи Ксавие Ре. Не толкоз добра, колкото Софийската, и ние Ви чакаме ”. Министър Тодоров отговори: „ Вашата „ дребна ” филхармония е една от най-хубавите, а нейната зала е образец, който желаеме да реализираме ”.

 

Сред обрисуваните вероятности за съдействие бяха осъществяване на галерия на българско изобразително изкуство в центъра на името на Жорж Помпиду в Париж. По този мотив министър Тодоров уточни, че страната ни разполага с голям брой забавни благоприятни условия за показване на планове на български създатели и ще се радваме да осъществяваме някои от тях в изложбените пространства на влиятелната институция.

 

Министър Тодоров беседва с Ксавие Ре и за опциите за продан на опит и реализиране на образования за български експерти, защото отчитаме високото равнище на професионализъм на френските специалисти.

 

По-късно през днешния ден в Националната изложба от 18 ч. Ксавие Ре ще изнесе лекция на тематика: „ Музеят на изкуството през днешния ден: сбирки, финансиране и развиване на публики ”.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР