Министърът на културата Марек Мадярич и двама високопоставени чиновници подадоха

...
Министърът на културата Марек Мадярич и двама високопоставени чиновници подадоха
Коментари Харесай

В Словакия валят оставки заради убит журналист

Министърът на културата Марек Мадярич и двама високопоставени служители подадоха оставки в Словакия поради убийството на проверяващ публицист, съобщи Ройтерс. Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност, и Мария Трошкова, съветничка на премиера Роберт Фицо, се отдръпнаха от постовете си, тъй като са упоменати в последната публикация на разстреляния Ян Куцияк. Той и приятелката му бяха открити екзекутирани в дома им във Велка Мача, на 60 км от Братислава.

За Ясан и Трошкова проверяващият публицист написал, че преди да навлязат в политиката, са били свързани с италиански предприемач. Куциак не показва, че те са направили нещо неправилно, само че апели за тяхната оставка насочиха правосъдният министър Луция Житнянска и хора от опозицията.

Разследващи считат, че убийството на 27-годишния Ян Куцияк е обвързвано с професионалната му активност и най-много с подготвян материал за активността на италианската мафия Ндрангета в Словакия и връзките ѝ с локални политици. Според чернова на публикацията мафиотите, които се занимавали със земеделие, са получили 8 млн. евро от еврофондовете, изплатени на страната. По този мотив Европейската комисия изиска подробна информация по какъв начин Братислава е изразходвала парите за селското стопанство.

В четвъртък полицията заяви, че е задържала обвинен за убийството. Това станало при обиски в домовете на лица, обвинени за разпространяване на опиати. Конфискувано е хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза, с цел да се откри дали убийството е осъществено с него.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР