Министърът на културата е приел оставката на изпълнителния директор и

...
Министърът на културата е приел оставката на изпълнителния директор и
Коментари Харесай

Културният министър поиска оставките на УС на Фонд Култура, сред тях е бивш президентски секретар

Министърът на културата е приел оставката на изпълнителния шеф и на петима от членовете на управителния съвет на националния фонд " Култура " (УС на НФК), оповестиха от Министерството на културата (МК).

Оставките са поискани от министър Атанас Атанасов онлайн, посредством видеовръзка. Сред членовете на управлението, които Атанасов подкани да освободят постовете, е и някогашният секретар на президента по въпросите на духовността и културата Ирина Гъркова.

От ведомството прецизират, че напълно скоро ще бъдат оповестени и механизмите за избор на нови членове, като Мирена Станева ще продължи да извършва длъжността на изпълнителен шеф до провеждането на процедура по желание.

По време на видеоконферентна среща, инициирана от Атанас Атанасов с членовете на УС, министърът е отправил зов за групова оставка за слагане на ново начало на работата на фонда.

Още при започване на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявки за овакантяване - от доктор Мирена Станева - изпълнителен шеф на НФК, и от доктор Нели Стоева - основен помощник в катедра " История и доктрина на културата " на Софийски университет " Св. Кл. Охридски " и член на УС, осведомят от МК. По думите им и двете оставки са били съпроводени с професионално обосновани причини и са признати от министър Атанасов. Той е изразил признателност за отдадената работа в НФК през последните няколко месеца.

Основен мотив за настояването на оставките на УС на НФК са насъбраните негативи, които не могат да бъдат подценявани, се споделя още в известието от МК. Атанасов е подчертал неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на УС, само че и, че при изискванията, в които сега се постанова вземането на решения, водещ става компромисът.

" Моят зов за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен заслужен и почтен метод да опитаме да върнем доверието към работата във фонда - освен обществено, само че и измежду всички хора на изкуството, които разчитат на неговата поддръжка, с цел да осъществят плановете си ", е споделил министърът.

" Напълно съзнавам, че повода за подозренията за безпринципно систематизиране на средства, прокарването на персонални пристрастия, както и неналичието на претекстове за вземането на съответни решения, не са адресирани единствено към сегашния състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, считам, че една такава групова всеотдайност си заслужава в името на отговорността, която следва за фонда към всички, ангажирани в областта на културата ", е добавил той.

Напълно склонен с всички, изложени от министър Атанасов причини, е бил и проф. Христо Йоцов - барабанист, аранжор и композитор, показват от МК. Последвали са оставките и на Боян Ангелов - ръководител на Съюза на българските писатели, Георги Керезов - представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева - заместник-изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в България.

Категоричен отвод за оставка е заявен от Велико Маринчевски - помощник, доктор в Националната художествена академия, Цанко Василев - културен управител с над 20-годишен опит в региона на актуалните изкуства и просвета, и Елена Николова - представител на МК.

Решенията на Ирина Гъркова, заемала поредно длъжностите консултант по нематериалност и просвета, както и секретар по нематериалност и просвета в администрацията на президента, и Силвия Чолева - публицист, издател и публицист, ще бъдат изпратени в допълнение в писмен тип, допълват от МК.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР