Министърът на културата Боил Банов заяви пред БНТ, че ръководеното

...
Министърът на културата Боил Банов заяви пред БНТ, че ръководеното
Коментари Харесай

Министерството на културата все пак ще има възможност да обжалва делото за ремонта на Ларгото

Министърът на културата Боил Банов съобщи пред Българска национална телевизия, че ръководеното от него ведомство най-вероятно ще може да апелира делото за ремонта на Ларгото в София. По думите му се е появила алтернатива за обновяване на делото, като ще се пледира за нарушавания при процедурата. Той обаче не даде повече детайлности. До момента министерството е изгубило делото на първите две инстанции.

През ноември се разбра, че ведомството на Боил Банов е пропуснало с един ден периода за обжалване на делото пред Върховния касационен съд и по този начин на процедура се отхвърли да претендира за 753 хиляди лева обезщетение от изпълнителя на плана - консорциум " Антична Сердика ", поради пропуски при реализацията му. Наред с това министерството би трябвало да заплати и 73 хиляди лева разходи за водените на първите две инстанции каузи. Искът против " Антична Сердика " предстоящо бе отритнат на две инстанции с аргумента, че към 25 януари 2016 година, когато за обекта е публикуван Акт пример 15, страната не е имала забележки към осъществяването, тъй че няма учредения за искания. Според контракта министерството се съгласява, че за дата на привършване на строителството ще се счита подписването на Акт 15.Заради проблема към този момент напусна шефът на правната дирекция в министерството Татяна Цветанова. Тя е подала молба за овакантяване по взаимно единодушие в деня, в който ведомството е образувало дисциплинарно дело поради изпуснатия период за обжалване.
През април 2016 година след забавяния и изхарчени 15 млн. лева по оперативна стратегия " Регионално развиване " археологическият комплекс " Сердика " при Ларгото бе открит тържествено от премиера Борисов и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Оттогава от време на време се появяват проблеми - разместени плочки, пукнатини по стъклените куполи и други, част от които съществуват и все още.

 Министерството на културата въпреки всичко ще има опция да апелира делото за ремонта на Ларгото
© Велко Ангелов

През юли Министерството на културата заплаши " Антична Сердика " със правосъден иск, в случай че откаже да в профил повредите, и се оплака, че " неведнъж в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе ограничения в границите на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да в профил установени проблеми по плана, само че до момента такива не са взети ".
Банов не беше оптимист, че на трета инстанция министерството ще успее да завоюва делото, само че акцентира, че ще се създадат всички опити за отбрана на интереса на обществото.

Той разяснява и планувания бюджет за идната година на ведомството. По думите му са обособени с 22 млн. лв. повече, като посочи, че той надвишава с 12 пъти бюджета за просвета на страна като Черна гора, която дефинира като " страна от нашата рогозка ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР