Министърът на културата Боил Банов се срещна с посланика на

...
Министърът на културата Боил Банов се срещна с посланика на
Коментари Харесай

Оригиналният сребърен орел на Аспарух идва у нас

Министърът на културата Боил Банов се срещна с посланика на Украйна в София Н. Пр. господин Микола Балтажи. В хода на диалога министър Банов и дипломат Балтажи разискаха положението на двустранното съдействие в региона на културата сред България и Украйна, като бяха обрисувани и съответни оферти и начинания за неговото активизиране.

По време на срещата, която се организира в Министерството на културата, дипломат Балтажи напомни, че Царство България е от първите страни, признали независимостта на Украинската национална република през февруари 1918 година, подкрепяйки желанието на украинския народ за основаване на своя страна.

„ 100-годишнината от това паметно събитие би трябвало да бъде маркирана по отговарящ метод през 2018 година ”, посочи дипломатът. „ Желанието ни е във връзка 100-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред страните ни оригиналът на фамозния сребърен орел на кан Аспарух от археологическия комплекс „ Вознесенка ” в Запорожка област – Украйна, да бъде показан в някой от водещите музеи в центъра на София, където артефактът ще може да бъде забелязан от колкото се може повече гости ”, акцентира Н. Пр. Микола Балтажи.

В момента оригиналът на орела на Аспарух се съхранява в Запорожкия етнографски музей в Украйна, добави Микола Балтажи.

Министър Боил Банов благодари на дипломат Балтажи за самодейността и предложи да се прегледа опцията оригиналът на този скъп за всички българи знак, за който се счита, че е принадлежал на кан Аспарух, да бъде експониран следващата година в една от най-представителните зали на Национална изложба „ Двореца ” на пл. „ Княз Александър I “ № 1 в София, откакто се реализира договореност сред нашата Национална изложба и Запорожкия етнографски музей.

Смята се, че сребърният орел е част от върха на пленено в пердах византийско знаме (щандарт). Орелът е показан в миг на битка със змия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР