Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ у нас

...
Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ у нас
Коментари Харесай

Министър Атанасов и Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари

Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа и изпълнителният шеф на фондация Credo Bonum Цветелина Бориславова откриха обновената Тракийска гробница при село Свещари. 

Културният обект е реновиран по проек т „ Свещари в нова светлина “. Проектът е осъществен с поддръжката на американския Посланически фонд за запазване на културното завещание - Ambassador’s Fund For Cultural Preservation (AFCP). Днешното събитие беше обвързвано и с честване на 40 години от откриването на гробницата.

„ За реализирането на плана за реновиране на Свещарската гробница бяха нужни три години и половина и инвестиция от Правителството на Съединени американски щати в размер на над 334 000 лв. “, сподели дипломат Мустафа.

Тя изрази признателността си за работата на фондация Credo Bonum, Министерството на културата, Историческия музей в Исперих и на всички, които са съдействали за завършването на този извънредно значим план.

„ Когато дойдох в България преди три години, този план едвам започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с огромен брой находки от древността, на второ място след Италия, тази Тракийска гробница се откроява със своята хубост и значителност “, сподели посланикът и добави, че светът би трябвало да опознае България посредством нейните исторически чудеса. 

„ Зад този сполучлив план стоят сериозните старания и неуморният труд на доста хора, организации, институции и с помощта на тяхната безрезервност и положително партньорство, имам вяра, че тази значима част от неповторимото ни културно завещание ще бъде показано на света в цялостния си искра “, уточни министърът на културата Атанас Атанасов. Той благодари на всички, посветили се на идеята неповторимата Тракийска царска гробница да заживее нов живот.

Атанасов сподели, че като страна с толкоз богата история, България справедливо се гордее с културното си завещание и с неговата история. „ Изключително съм признателен, че за неговото запазване и запазване нашата институция разчита на поддръжката и партньорството на институциите и музейната мрежа в страната “, добави министърът на културата.

Той сподели още, че за нас като българи е значимо освен да съхраним наследството си в достоверния му тип, само че и да споделим великолепието му със света. „ Убеден съм, че Свещарската гробница в своята нова светлина ще притегли туристи и ценители от България, Европа и света “, добави министър Атанасов.

" Сред формалните посетители на събитието бяха регионалният шеф на Разград доктор Деян Димитров, зам.-кметовете на Разград и Исперих, археолози и други. От на следващия ден вратите на този незабравим обект на тракийската просвета публично ще бъдат отворени за туристи ", заяви шефът на Историческия музей Емилия Германова.

Тя уточни, че по плана са осъществени всички усъвършенствания в гробницата, свързани с климатизация, осветяване и ел. съоръжения, има напълно нова непрекъсната галерия в лабиринта на културния обект.

Приемният център е освежен, оборудвана е Интерактивна зала с галерия, представяща всички проучвани обекти в Археологическия резерват „ Сборяново “. Преди формалното разкриване на Свещарската гробница дипломат Херо Мустафа и министърът на културата Атанас Атанасов разгледаха актуализирания обект и гробниците в могили 12 и 13.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР