Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на
Коментари Харесай

Министър Стойчева и министърът на иновациите на Сърбия обсъдиха взаимодействие за превръщането на региона в иновационен хъб

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и министърът на науката, софтуерното развиване и нововъведенията на Сърбия Йелена Бегович разискаха взаимоотношение за превръщането на района в иновационен хъб. Целта е да се ускори съдействието сред двете страни, както и района като цяло, в региона на новите технологии, дигитализацията и научните достижения. Стойчева и Бегович организираха работна среща в границите на най-голямото софтуерно събитие в света WEB SUMMIT 2023, в което министър Стойчева ще взе участие по-късно денем в панела „ Бъдещето на дамите в технологиите ". На срещата участва и заместник-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков.

„ В Министерството на нововъведенията и растежа сме си сложили като цел да изградим мрежа от иновационни долини в района, които да свържем в хъб. Така страните от района ще могат да си сътрудничат в основаването, развиването и внедряването на нововъведения и нови технологии ", съобщи по време на срещата министър Стойчева.

Тя изясни, че Министерството на нововъведенията и растежа подписа меморандум за съдействие с министерството на нововъведенията в Румъния. Министър Стойчева съобщи, че има намерение да подпише такива съглашения и с други балкански страни. „ За страдание, Европа изостава от Съединени американски щати и Китай, когато става дума за нововъведения и софтуерен напредък. Обединявате ни е опция за повишение на конкурентоспособността както на всяка обособена страна, по този начин и на континента като цяло ", уточни министърът на нововъведенията и растежа.

Стойчева и Бегович разискаха развиването на предприемаческата и стартъп екосистемата в България и Сърбия и на Балканите. „ Научната и развойна активност е основа за създаването на нововъведения, а фирмите би трябвало да бъдат подкрепяни да комерсиализират научните разработки в активността си ", сподели Стойчева. По думите й, равнището на обучение и потенциала на университетските среди е от основно значение за развиването на нововъведенията и артикули и услуги с висока добавена стойност за стопанската система. От своя страна министър Бегович съобщи, че във фокуса на сръбското министерство на нововъведенията е насърчаването на биотехнологиите.

Двете разясниха и благоприятни условия за обмяна на опит сред София Тех Парк и Научно-технологичния парк в Ниш, както и съдействие в взаимни планове и начинания. Обсъдиха още и посещаване на делегация от Сърбия у нас.

Министър Стойчева срещна сътрудника си и с финансовите принадлежности, с които МИР поддържа българските компании, бизнесмени и стартъпи през европрограмите, които ръководи, Фонда на фондовете и Българскат
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР