. Министърът на икономиката разпореди търговските ни аташета зад граница

...
. Министърът на икономиката разпореди търговските ни аташета зад граница
Коментари Харесай

Мерки срещу инфлацията: Търговските ни аташета ще правят сравнение на цените зад граница


. Министърът на стопанската система разпореди комерсиалните ни аташета зад граница да събират данни за това какъв брой костват главните хранителни артикули. Информацията ще се обновява всяка седмица.

Заради огромния брой сигнали за това, че едни и същи артикули се продават на повишени цени във веригите тук и зад граница служебната власт разпореди да се наблюдават цените в 7 европейски страни. Очаква се да стане ясно и по кое време и по какъв начин ще проработи, с който кабинетът разгласи, че ще бори цените на храните.

„ Трябва ни партньорство с комерсиалните вериги, в случай че те се съгласят на това, това ще увеличи и доверието на българските жители, а виждаме по сигналите, че хората са обезпокоени и аз ги разбирам и аз виждам доста практики, които не мога да си обясня “, сподели Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските фондове.

Според икономисти обаче следващата мярка няма да сработи, до момента в който не се намеси законодателството и регулаторните органи.

„ Това е част от една фасадна война, война против спекулата, търговците, против високите надценки. Важно е да се вършат разбори, които да водят до резултати. Такива разбори по българското и европейско законодателство може да прави Комисия за защита на конкуренцията. То не става като просто отидем и гледаме някакви цени или считаме нереални цени, би трябвало да се вършат обстойни разбори “, съобщи Лъчезар Богданов, който е основен икономист на Института за пазарна стопанска система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР