Министърът на икономиката Никола Стоянов призна, че държавата не може

...
Министърът на икономиката Никола Стоянов призна, че държавата не може
Коментари Харесай

Министър: Не може да свалим цените, но може да даваме компенсации

Министърът на стопанската система Никола Стоянов призна, че страната не може да смъкна цените, само че може да дава обезщетения на крайните консуматори.

Такъв е и казусът с цените на горивата, за които към този момент има импортирани в Народното събрание законови промени. Служебният кабинет предлага въвеждането на спомагателен налог от 33% на така наречен свръхпечалби на фирмите, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването. Промяната се прави главно поради " Лукойл Нефтохим ", само че е видно, че ще засегне и други компании. 

Европейският правилник от октомври ни разрешава да изземваме свръхпечалбите на компаниите и да ги вкарваме в специфичен фонд, от който да се финансират обезщетенията, сподели Стоянов. Той обаче не можа да изясни колко ще е отстъпката за литър бензин или дизел, тъй като не се знаело какъв брой пари ще влязат от спомагателния данък  във фонда. Въпреки това Стоянов е уверен, че за разлика от сегашните 25 ст. за литър, този път отстъпката ще е по-голяма и от нея ще се употребяват освен жителите, само че и компаниите.

Въпреки че законопроектът е на служебния кабинет, негов вносител в Народно събрание е депутатът от ГЕРБ и началник на енергийната комисия Делян Добрев. Така законовата смяна влиза за гласоподаване в Народното събрание без публично разискване и оценка на въздействието.

До преди година бургаската рафинерия непроменяемо заявяваше загуба и не плащаше налози в хазната. След смяна в схемата на работа и прекосяване към работа на ишлеме " Лукойл Нефтохим " регистрира облага от 75 млн. лева за 2021 година, само че не е ясно с какъв финансов резултат ще завърши тази година. Появиха се сметки, съгласно които спомагателният налог ще бъде начислен върху суми, вариращи от 68 млн. лева до 100 млн. лева Това значи, че може да се чака във фонда за обезщетения да се съберат до 33 млн. лева, което е смешно ниска сума за някакво подкрепяне освен на гражданите, само че и на компаниите при зареждане на коли на бензиностанциите. 

Припомняме, че от началото на юли тази година страната отпусна от бюджета 150 млн. лева за използването на 25 ст. отстъпка за литър гориво за физическите лица. Тази сума се чака да привърши в края на октомври, т.е. парите стигнаха единствено за четири месеца.

" Има и други оферти за обезщетения на цената на горивата, които ще обсъдят депутатите. Детайлите какъв брой да е отстъпката ще решат те ", каза Стоянов и добави, че се надява до края на октомври мярката да е влезнала в действие.

По думите му мярката е антиинфлационна, само че нямало да спре инфлацията. " Цени не сме видяли да падат в България. Целта ни е най-малко да се успокоят на тези нива ", сподели министърът. Той уточни, че цените на енергоносителите към този момент са укротени, само че в този момент стартират да се качват цените на питателните артикули. При тях съществена роля играят горивата и по тази причина властта се опитвала да намали драстичното повишаване на всички други артикули. " Например в случай че в един кг сирене логистиката излиза 1 лев от цялата цена, желаеме цената на тази логистика да я понижим на 0.50 лева ", даде образец икономическият министър.

Според него мъчно може да се усъвършенства конкурентната среда, която да натисне цените на " Лукойл " надолу, тъй като нямало инвеститорски интерес за създаване на нова рафинерия или нови данъчно-акцизни хранилища за горива поради скъпата инвестиция. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР