Министърът на икономиката на Финландия Вилхелм Юнила подаде оставка само

...
Министърът на икономиката на Финландия Вилхелм Юнила подаде оставка само
Коментари Харесай

Препратки към нацизма костваха поста на икономическия министър на Финландия

Министърът на стопанската система на Финландия Вилхелм Юнила подаде оставка единствено 10 дни след встъпването си в служба , оповестява " Ройтерс ".

Причината бяха отправените му обвинявания, че неколкократно е правил препратки, свързани с нацизма.

" Заради продължаването на ръководството и репутацията на Финландия, виждам, че е невероятно да продължа като министър по приемлив метод ", разгласи Юнила.

Той е член на националистическата партия " Финландците ", част от дясна коалиция, която след изборите през април.

Въпреки че партията му може бързо да номинира нов министър, скоропостижната оставка на Юнила повдигна въпроси по отношение на стабилността на новата коалиция, водена от премиера Петери Орпо, чиято партия " Национална коалиция " стана
 Парламентът на Финландия избра нов министър председател
Парламентът на Финландия избра нов министър председател

Петери Орпо ще размени на поста Сана Марин

На 28 юни Юнила оцеля след избор на съмнение в Народното събрание , призован против него от опозицията, която го упрекна в многократни изявления, свързани с нацистите.

По време на предизборната акция публичният оператор YLE заяви, че Юнила е поздравил собствен съпартиец за кандидатския му номер 88 - прочут неонацистки знак , употребен вместо поздрава " Хайл Хитлер ", който се свързва с водача на нацистка Германия Адолф Хитлер. Лигата за битка с клеветата назовава това число " един от най-разпространените знаци на бялата раса ".

" Първо, поздравления за отличното число на претендента. Знам, че това е печеливша карта. Очевидно това " 88 " се отнася до две букви Х, за които няма да споделяме повече ", декларирал е Юнила по време на акцията на 10 март.

Впоследствие той се извини за избора си на думи, признавайки, че това е била неприятна смешка. След като встъпи в служба, той осъди " изцяло " нацисткия Холокост и антисемитизма в обява в обществените медии.

След вота на съмнение в Народното събрание обаче се появиха още материали от предишното на Юнила, като предлагането му през 2019 година, като член на Народното събрание, Финландия да предизвиква " климатични аборти " в африканските страни.

На изборите през април евроскептичната, антиимигрантска партия " Финландците " зае втора позиция с 20,1% от гласовете, нареждайки се директно след " Националната коалиция " -(20,8%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР