Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе онлайн среща

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе онлайн среща
Коментари Харесай

Влизането на България и Румъния в Шенген ще е ключово за бизнеса от региона

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов организира онлайн среща с румънския министър на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя. Двамата разискаха загубите, които бизнесът и вложителите от двете страни търпят от неприемането на България и Румъния в Шенген. На срещата участва и заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов.

Министрите подчертаха, че и двете страни са повече от подготвени да влязат в шенгенското пространство и разискаха резултата върху бизнеса от забавянето. Богданов и Опря показаха, че участието в Шенгенското пространство ще освободи трафика по границите и ще даде подтик на икономическото развиване на двете страни. Положително отражение ще има и за подобряването на транспортната съгласуваност и за развиването на логистичната инфраструктура. 

„ България е безусловно подготвена да бъде пълновръстен член на Шенген. Усилията, положени от нашите държавни управления, да бъдем включени в Шенгенската зона, да се надяваме до края на 2023 година, ще бъдат основен миг за по-нататъшното икономическо развиване на района ”, посочи Богданов. 

Министърът на стопанската система и промишлеността подчертава на това, че участието в Шенген е значимо за фирмите, работещи във всички браншове от българската стопанска система, както и на задграничните вложители у нас. „ То ще насърчи икономическите връзки в целия район, като ще нарасне и ползата на вложителите към двете страни “, посочи Богданов. По думите му районното съдействие по тематиката е извънредно значимо, като Гърция също има общ стопански интерес от влизането на България и Румъния в Шенген.

Двамата се сплотиха към идни общи дейности, включващи взаимен бизнес конгрес, на който да бъдат поканени представители на компании, които търпят съществени загуби, и на който да бъдат показани икономическите последствия от оставането на България и Румъния отвън свободната зона.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР