Министърът на икономиката, финансите, индустриалния и дигиталния суверенитет на Франция

...
Министърът на икономиката, финансите, индустриалния и дигиталния суверенитет на Франция
Коментари Харесай

Франция обмисля строителството на още 8 нови атомни реактора

Министърът на стопанската система, финансите, индустриалния и цифровия суверенитет на Франция Бруно Льо Мер разгласи опцията за построяването на още 8 нови нуклеарни реактора във Франция.

" Франция би трябвало да създава повече електрическа енергия. Вече сме възнамерявали построяването на 6 нови нуклеарни реактора и обмисляме построяването на още 8 ", споделя Льо Мер, представен от ТАСС.

По думите му, по време на президентството на Еманюел Макрон " е почнал рестартът на нуклеарната енергетика в страната ".

Франция има най-големия в света парк от атомни електроцентрали, който има общо 54 атомни реактора. В момента обаче работят единствено 41, останалите 13 са спрени за профилактичен ремонт. Както означи Льо Мер, до края на януари 2023 година, с помощта на ускоряването на ремонтните работи, се възнамерява броят на работещите реактори да бъде повишен до 45.

Льо Мер също по този начин е изразил мнение, че Франция ще успее да изкара тази зима без прекъсвани на електричеството. Операторът на електроенергийната мрежа RTE по-рано предизвести за опцията от спирания. За да понижат риска от прекъсване на тока, представители на компанията посъветваха французите да " поправят " електропотреблението си.

Енергийната рецесия в Европейския съюз се задълбочи при започване на юли, когато настъпиха първите спирания на доставките на газ от Русия за страните от Европейски Съюз заради глобите, наложени по отношение на Русия. На 6 октомври френският министър-председател Елизабет Борн сподели, че държавното управление планува да се понижи общото ползване на електрическа енергия в страната с 10% и се надява да премине през идващата зима без спирания на електрозахранването.
 Европейска комисия отхвърли за финансира построяването на газопровод до Франция
Европейска комисия отхвърли за финансира построяването на газопровод до Франция

Испания упорства за реализиране на проекта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР