Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на
Коментари Харесай

Караниколов: Работим за разкриване на Служба по търговско-икономически въпроси

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разиска опциите за разширение на икономическото и външнотърговското съдействие с Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб дипломат на Саудитска Арабия у нас.

“Нашата страна желае да развива интензивно икономическите си връзки с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за съдействие на арабските страни от Залива”, уточни Караниколов, оповестиха от МИ.

Министър Караниколов посочи, като наложителна стъпка за активизиране на двустранните връзки откриването на българско посолство в Риад. „ След отваряне на Посолството, което се надяваме да стане през околните месеци, Министерство на стопанската система има желание да разкрие в българската задача Служба по търговско-икономически въпроси , с което ще поддържа усилването на двустранните търговско-икономически връзки “, посочи Караниколов.

Икономическият министър съобщи, че има подготвеност за основаване на Смесена комисия за икономическо съдействие. „ Така ще укрепим и разтеглим директните контакти сред двете страни “, съобщи Караниколов. Той добави, че организирането на взаимен българско-саудитски бизнес конгрес в Риад с присъединяване на Съвета на саудитските камари ще бъде още една стъпка към одобряване на положителни икономическите връзки сред двете страни.

По данни от Българска народна банка за интервала 1996-2016 година саудитските вложения в България възлизат общо на 9.9 млн. евро. Налице са благоприятни условия за привличане на нови саудитски вложения в енергетиката, туризма и селското стопанство.

През първото шестмесечие на 2017 година стокообмена сред България и Кралство Саудитска Арабия е на стойност 34.9 млн.щ.д.. Българския експорт за Саудитска Арабия е на стойност 20.9 млн.щ.д, а вносът 14 млн.щ.д. и се образува главно от устройства с течни кристали (16.5%), боклуци и парчета от мед (90.8%), арматурни продукти за тръбопроводи (13.1%), полимери на пропилена (6.8%), ел. трансформатори (11.4%), нетъкани текстилни материали (0.8%), медна ламарина (6%), пружини за кревати (3.6%), шоколад и други артикули, съдържащи какао (3.2%).

През 2016 година износът е на стойност 65.8 млн. щ. д. и се образува главно от устройства с течни кристали (22.9%), нефтени масла (12.5%), ел.трансформатори (7.7%), ламарина (6.1%), арматурни продукти за тръбопроводи (5.8%), пружини за кревати (4.5%) и други Вносът е в размер на 20.9 млн. щ. д. и се образува основно от медна скраб (63.4%), медни руди и техните концентрати (25.7%) и полимери на пропилена (6.6%).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР