Министърът на икономиката Богдан Богданов е в заговор с търговските

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов е в заговор с търговските
Коментари Харесай

Министър в заговор с търговските вериги

Министърът на стопанската система Богдан Богданов е в скрит план с комерсиалните вериги против потребителите посредством необятно прокламираната акция “Достъпно за вас ”, която публично дава обещание да понижи трайно цените на съществени 50 артикули от дребната потребителска кошница, измежду които самун, зеленчуци, мляко, месо и млечни артикули. Акцията сякаш започва от през днешния ден, като с цел да отбележат ниските цени магазините поставят етикет “Достъпно за вас ”.

Проверка на “Труд news ” в разнообразни обекти от огромните вериги сподели, че сходни етикети липсват, а пониженията са обичайните за съответните магазини, които текат от понеделник, вместо да изчакат акцията на министъра. При това етикетите от акцията на Министерство на стопанската система към пониженията са сложени едвам в няколко обекта, предопределени за снимане на репортажи от страна на медиите. В останалите обекти от София сходни етикети липсват и не е ясно дали ще бъдат сложени изобщо.

Промоциите в двата вида магазини – с етикети “Достъпно за вас ” и без същия знак са безусловно едни и същи.

Зелето сякаш е понижено с 50 на 100, само че в други вериги се предлага с 10 стотинки по-евтино за кг без промоция.

Сред сякаш понижените по акцията артикули има очевидни подправени промоции. Например кг зеле с оповестена отстъпка от 50 на 100 се предлага против 49 ст. за кг. Същият зарзават в друга комерсиална верига, без каквато и да е промоция се търгува с 20 на 100 по-евтино – против 39 ст./кг. Подобни са и другите промоции от псевдо акцията, която има за цел повече да излъска имиджа на министъра и на комерсиалните вериги, откакто стана ясно, че препродават артикули с сред 100 и 300 на 100 надценка, в сравнение с да е от действителна изгода за потребителите.

Неслучайно все още липсва каквато и да е информация за понижение на съответни артикули и къде да ги търсят клиентите, защото незабавно би лъснала измамата, че в действителност под акцията “Достъпно за вас ” се крият промоциите, които веригите всяка седмица афишират в брошурите си. Всеки, който познава пазарните правила, е наясно, че цените на храните не могат да се контролират със закон, а зависят единствено от търсенето и предлагането, най-малко в страните, които не са с тоталитарен режим, а разчитат на пазарна стопанска система. И че надали има стопански индивид, изключително подобен, който не е българска благосъстоятелност, който би се отказал от облагите си, с цел да угоди на кабинета или пък да облекчи българските консуматори.

Олиото от акцията на министъра се предлага на същата цена през последните две седмици.

Министерство на стопанската система не стопира дотук с промотирането на непознати вериги за сметка на българския консуматор. “В идващ стадий през уеб страницата на ведомството, в особено направена платформа потребителите ще могат да изберат подобаващ за тях артикул и да видят от кое място могат да го закупят ”, оповестяват от ведомството. Без да регистрират обстоятелството, че по този метод страната счита легално да популяризира частни субекти, освен това без някаква сигурност за крайните клиенти, че упоменатите понижения са в действителност най-изгодните на пазара.

Екзотичните хрумвания на ръководещите през последните години включваха и оповестяване на таван на цените и на оптималната допустима надценка, с която веригите да могат да продават главните хранителни артикули. След като стана ясно, че това е безусловно невероятно, министерството стигна до брилянтната концепция да се договаря с магазините за “намаления ”, които на специалисти от самото началото бе ясно, че няма по какъв начин да са действителни, а ще са само съобразени с комерсиалната политика на непознатите компании.

Борят спекулата с храните, само че наужким

 

Крият цените на мляко и кашкавал в чужбина

 

Правителственият уебсайт не докара до преференциални покупки

Цената на прясното мляко в Европейски Съюз постоянно е по-ниска от родната промоционална, освен това при по-висока покупателна дарба на хората в чужбина.

Още през март служебният кабинет съобщи изрично, че ще бори спекулата с цените на храните, като сътвори и разгласява държавен уебсайт за това какъв брой костват съществени артикули на едро, на дребно, при какви условия се внасят от Европейски Съюз и от трети страни, какви са изкупните цени на продукцията и какъв брой костват същите подготвени артикули в чужбина. Повече от половин година по-късно е ясно, че уеб сайтът foodprice.bg няма по какъв начин да извърши сходна роля. За да не нервират ненужно народа с обстоятелството, че храните у нас са измежду най-скъпите в Европа, от държавното управление даже взеха решение през последните месеци да скрият информацията за пазарната цена на главните артикули в останалите страни от Европейски Съюз. Така, въпреки и да са изцяло наясно, че прясно мляко и кашкавал в Германия, Румъния и Франция да вземем за пример коства по-евтино, в сравнение с в България, изключително въз основата на в пъти по-голямата покупателна дарба в тези страни, потребителите няма по какъв начин да го схванат бързо и несъмнено от държавния уебсайт.

Торовете са с близо 45% по-евтини

 

Драстично смъкнаха цената на пшеницата, само че не и на хляба

Животните нарастнаха

 

Пшеницата поевтиня с над 38 на 100, само че цената на хляба в магазините не помръдва.

Фермери фрапантно смъкнаха някои цени, само че това не намира уместно отражение на цените в магазините. Цените на производителите в селското стопанство за третото тримесечие на годината се намалиха с 25% по отношение на същия интервал на предходната година, оповестиха от Националния статистически институт. Това се дължи на намаляване на цените на продукцията от растениевъдството с 30,5% на годишна база. Същевременно цените на продукцията от отглеждането на животни са нарастнали с малко над 10 на 100.

Най-драстично пазарът е килнат при хляба. През третото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната е регистриран спад в цените на зърнените култури – с 37,1%, и в цените на техническите култури – с 33,7%, вследствие на понижението на цената на меката пшеница – с 38,1%, и на слънчогледа – с 35,6%, оповестиха от Национален статистически институт. Увеличение е регистрирано в цените на зеленчуците и плодовете – с 9,5%. Поевтиняването на слънчогледа докара до това в магазините постоянно да има олио на промоция, въпреки че главните цени (без промоция) не престават да са прекомерно високи на фона на цената на слънчогледа. Но цените на хляба съвсем не помръдват, макар поевтиняването на пшеницата с над 38 на 100, а даже нарастват. Цените на газа и тока също са по-ниски по отношение на предходната година, само че цените на хляба в магазините леко се повишават, съгласно данните на Национален статистически институт. Някои търговски вериги понякога вършат промоция и пускат самун с понижение, само че това е по-скоро рядко, в сравнение с предписание.

Докато в растиниевъдството цените понижават, в животноводството нарастват. През третото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната цените на живите животни нарастват с 21,2% вследствие на повишаването на едрия рогат добитък – с 13,8%, на свинете – с 30,4%, и на пилетата – с 18,4%. Като това става макар поевтиняването на фуражите. При продуктите от отглеждането на животни е записано нарастване на цените с 0,7%, което е вследствие на намаляване на цените на кравето мляко с 5,8% и повишаването на яйцата с 11,8%.

Поевтиняването на огромна част от земеделската продукция се дължи на стесняване на разноските на фермерите. Използваните от тях артикули и услугите са по-евтини с 10,8% по отношение на предходната година. Това е довело до поевтиняване на пшеницата, където цените се дефинират от международния пазар, само че плодовете и зеленчуците, които са главно за вътрешния пазар, не престават да нарастват.

През третото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната е регистрирано покачване в цените на: посевния и посадъчния материал – с 9,9%, и на ветеринарномедицинските артикули – с 4,6%. Намаляват цените на: тока и горивата – с 8,5%, на минералните торове – с 44,9%, на продуктите за растителна отбрана – с 5,4%, и на фуражите – с 0,6%.

Поскъпнаха оризът и прясното мляко

 

България измежду страните с най-висока инфлация

 

Храните нарастнаха с 36 на 100 за две години

България е измежду страните от Европейски Съюз с най-висока инфлация. Годишната инфлация у нас е 5,8%, демонстрират данни на Национален статистически институт към края на октомври. От страните в еврозоната има единствено три с по-висока инфлация – Словакия (7,8%), Хърватия (6,7%) и Словения (6,6%), демонстрират данни на Евростат. Прави усещане, че откакто влезе в еврозоната Хърватия трайно влезе в групата на страните с най-висока инфлация.

Докато при нас инфлацията продължава да е висока, има страни от Европейски Съюз, в които цените към този момент са по-ниски по отношение на предходната година по това време. Това са Белгия и Нидерландия, където годишната инфлацията е негативна – надлежно минус 1,7% и минус 1%. Само за месец октомври спад на цените е регистриран в седем страни от еврозоната – Германия, Естония, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта и Португалия. А у нас цените на множеството артикули и услуги не престават да нарастват.

През октомври да вземем за пример са се нараснали цените на: ориз – с 3,4%, картофи – с 3,2%, маслини – с 2,9%, бира – с 1,5%, яйца – с 1,4%, прясно мляко – с 1,3%, извара – с 1,3%, домати – с 1,1%, стандартизиран и ръжен самун – с 0,9%, чушки – с 0,6%, сирене – с 0,6%, брашно – с 0,2%, самун “Добруджа ” – с 0,2%, пакетни услуги за отмора и туристически пътувания в страната – с 16,1%, обувки – с 6,4%, облекла – с 5,4%, прахове за пране – с 2,3%, климатици – с 1,7%, заведения за хранене – с 0,6%.

За потребителите е значимо освен какво е повишаването за година, а за последните две години, откогато цените бързо потеглиха нагоре. За две години храните са поскъпнали с близо 36%. Например цените на месото са нарастнали с над 40%, а на млякото, млечните артикули и яйцата – с близо 44%.

Внимавайте за клопки

 

Чистят хранилища от залежала стока на Черен петък

По света цената пада до 90 на 100

 

Традиционно по света Черен петък е последният петък от месец ноември, в който смъкват цените фрапантно и пониженията стигат до 90 на 100. У нас обаче и промоциите не са като по белия свят, сигнализират специалисти по отбрана правата на потребителите. Вместо да заложат на продажби единствено в един ден, родните магазини и представители на бранша на услугите афишират промоции, чиито обсег всекидневно стартира още от 1 ноември и завършва към 15 декември, постоянно сливайки се и с отстъпките за Коледа и Нова година. При сходни акции обаче не постоянно цените на пониженията са действителни.

Според законовите правила, с цел да се смята че, една стока е на промоция, цената є месец и половина преди оповестеното понижение би трябвало да е била по-висока. У нас обаче е честа практиката да се афишират фиктивни понижения, а облекла, обувки и ваканции да се оферират на цени, които са даже по-високи от тези единствено преди дни. Затова при покупки за Черен петък не пазарувайте прочувствено, поучават специалистите, а вземете поради цената, която плащате вместо оповестеното понижение.

Друг трик на търговците е да афишират отстъпки до 70 на 100, а промоцията за важи за 2 или 3 артикули, като другите от щендера са с понижение от 10 на 100, а по-разсеяните консуматори схващат за това чак на касата. Добре е да сравнявате и цената на етикета с тази от касовата записка, тъй като постоянно се случва да има разминаване, несъмнено, съвсем постоянно в ущърб на клиента.

Ако пазарувате онлайн би трябвало да имате поради, че имате право да върнете закупената стока без каквито и да е пояснение за решението си в период до 14 дни. Ако сте решили обаче да се възползвате от офертите в уеб сайтове, проверете в информацията на съответната уеб страница дали са посочени данни за притежателя на портала, с цел да не изгорите с покупки от привиден търговец, който предлага примамливи промоции, само че в действителност не изпраща никаква стока против парите ви.

При толкоз доста клопки не е случайност, че близо половината от българите не имат вяра, че пониженията в акции като Черен петък са действителни, а всеки трети е безапелационен, че е очаквал по-големи понижения от предлаганите.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР