Министърът на финансите на Полша Тадеуш Косчински подаде оставка заради

...
Министърът на финансите на Полша Тадеуш Косчински подаде оставка заради
Коментари Харесай

Полският финансов министър подаде оставка заради проблемна данъчна реформа

Министърът на финансите на Полша Тадеуш Косчински подаде оставка поради неуспех при реализацията на данъчната промяна в страната.

Премиерът Матеуш Моравецки ще поеме финансовото министерство до назначението на титуляр.

Как се стигна до оставката на полския финансист номер едно:

Промяната беше обявена от говорителка на ръководещите консерватори от партия  " Право и правдивост " след 4-часова среща по тематиката. Наскоро водачът на партията и вицепремиер Ярослав Качински изрази мнение, че виновните за промяната на политическо равнище не са се справили с отговорностите си и би трябвало да понесат последици.

Данъчната промяна, огласявана като " Полската договорка ", търсейки прилика с политиките на американския президент Франклин Рузвелт през 30-те години на предишния век, целеше да облагодетелства болшинството от поляците посредством увеличени налози за хората с най-големи приходи.

Въвеждането на измененията в нормативната уредба обаче докара до понижаване на заплатите на някои нископлатени държавни чиновници, в това число на учители.

Финансовият министър Тадеуш Косчински пое политическата отговорност, съобщи говорителката на „ Право и правдивост “. Премиерът Моравецки, считан за проектант на промяната, краткотрайно ще поеме поста, а като любимец за титуляр държавното радио показва министъра на развиването и технологиите Пьотр Новак.

Агенция " Ройтерс " напомня, че регистрираната в Полша през декември годишна инфлация от 8,6 % е една от най-високите в Евросъюза. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР