Министърът на финансите Асен Василев заяви, няма да се вдигат

...
Министърът на финансите Асен Василев заяви, няма да се вдигат
Коментари Харесай

Няма да се вдигат данъците, каза Василев на събранието на общините

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, няма да се подвигат налозите, само че се трансформира методът, по който се пресмята такса боклук. Василев взе участие в седмото Общо заседание на Националното съдружие на общините на Република България.

Идеята е капиталова стратегия за общините да е устойчива и да продължи. “Това, което сме говорили в Народното събрание с бюджетната комисия и с районното министерство, е тя да е вид револвираща – когато свършите с един план, да можете до лимита да го замените с нов план. Имате интерес оптимално бързо да си свършите плановете ”, изясни финансовият министър.

“Вдигнахме и издръжката, и финансовата стратегия към общините. Прехвърлихме част от налозите – за дребните заведения за хранене и заведения – да минат на патентен налог. В края на годината ще създадем разбор да забележим по какъв начин се отразява това. Чакам да дискутираме вашите хрумвания за фискална децентрализация. Аз не съм срещу ”, уточни Василев.

“Трябва да изработите механизъм, който работи за всички общини. Започнахме 2022 година – и български, и задгранични вложители маже да се възползват от цялостния размер на страната помощ, която Европейският съюз разрешава – от 25% до 50% за финансовите разноски на плана. Това може да се види като трайна политика – заплатите да порастват по-бързо от инфлацията. Икономическата и финансова страна остава да бъдат непроменени. Променя се метода, по който такса боклук ще се пресмята ”, сподели министърът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР