Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на

...
Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на
Коментари Харесай

Каримански за бюджета: Приходната част изостава

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи са се разбрали да бъдат направени корекции само в финансовата стратегия, записана в проектобюджета за следващата година. Това планува финансовите разноски да са 10 милиарда лв., или с 25% повече по отношение на тазгодишната.

" Правителството и министърът на финансите се стремят да балансират бюджета от позиция на последните промени с недостиг 3%. Капиталовите разноски са тези, които страната прави за да сътвори капиталова среда и България да притегли задгранични вложители и планове. Капиталовите разноски водят до напредък на страната ", коментира бившият ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание Любомир Каримански в студиото на " България заран ".

Гостът посочи и своите терзания по отношение на финансовите разноски: " Тази година имахме разходи към 8 милиарда лева До края да девети месец финансовите разноски не надвишават 44% от това, което е планувано. До края на годината възнамеряват да похарчат още едни 4 милиарда лева, с цел да могат да бъдат покрай 100-те %. Смятате ли, че за четири месеца могат да се похарчат над 4 милиарда лева? ".

По думите му всичко това провокира разстройване и съмнение и от страна на вложителите.

" Почти в никакъв случай не сме успявали да усвоим повече от 67% от финансовите разноски. И тази година, в случай че не ги усвоим, държавното управление ги заделя, с цел да може да реализира този 3-процентов недостиг като буфер ", сподели още Каримански.

Финансистът посочи и записаното в обновената средносрочна бюджетна прогноза, че " сдруженията ще вършат заеми, които са държавно обезпечени ".

" Те не се демонстрират в общо в консолидирания бюджет. Това значи, че те са също дълг, който ще бъде изплащан, само че прикрит ", посочи той.

Като образец гостът даде желанията на държавното управление да инвестира 3 милиарда лева в АЕЦ " Козлодуй ". Според него стои въпросът за какво би трябвало да вземаме 100% пари, които като дивиденти има АЕЦ " Козлодуй ", а по-късно да накараме централата да вземе заем.

" Правителството, в лицето на Министерството на финансите и министъра на финансите, има слаба оценка от позиция на събиране на качествените доходи. Приходната част изостава ", настоя Каримански.

Той добави, че в случай че дългът продължава да пораства, би трябвало стопанската система и продуктивността на страната да растат със същите темпове, само че това не се случва.

" Това е рисково. Ще се задъхаме. Държавата споделя, че за 2024 година има ограничения, които би трябвало да влияят върху бюджета. Не виждам по какъв начин мярката за бакшиш може да бъде изпълнима. 3-те % недостиг не може да са самоцел ", на мнение е някогашният ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

Той засегна и тематиката за свръхпечалбите на " Лукойл ".

" Това, което заявява, си заплаща. Друг е въпросът дали се ревизира задълбочено дали то отговоря на размерите ", добави Каримански.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР