Общината в Амстердам обяви, че ще инвестира 4 млн. евро

...
Общината в Амстердам обяви, че ще инвестира 4 млн. евро
Коментари Харесай

След призивите за „уриниращо равенство“: Властите в Амстердам обещаха повече дамски тоалетни

Общината в Амстердам разгласи, че ще влага 4 млн. евро за възстановяване на мрежата от обществени тоалетни в столицата. По думите им в плана е планувано да бъде повишен и броят на дамските тоалетни, откакто още през 2017 година редица феминистки организации излязоха на митинг в Амстердам и още няколко холандски града, с цел да изразят недоволството си, че няма къде да пишкат, защото обществените тоалетни са били планувани единствено за мъже.

Местните управляващи не прецизираха какъв брой бройки плануват да са новите тоалетни, само че увериха, че полагането им ще стартира тази година.

Натискът на холандките през последните пет години даде своите плодове, откакто претенциите им стигнаха и до съда. През 2015 година студентката Геерте Пийнинг беше санкционирана поради уриниране на публично място. Тогава пред съда тя изясни, че е била принудена да го направи на улицата, тъй като в центъра на Амстердам нямало задоволително тоалетни за потребностите ѝ.

Магистратите обаче не одобриха доводите ѝ и оставиха санкцията в действие, въпреки да понижиха размера ѝ от 140 на 90 евро. По думите им тя е могла да употребява и мъжка тоалетна. По калкулации на локалното издание Het Parool през 2017 година в центъра на холандската столица е имало 35 мъжки тоалетни и едвам четири дамски.

Именно тогава делото против Пийнинг провокира гражданска война в гражданското общество и дами всеобщо започнаха да уринират по улиците на Амстердам в символ на митинг. Така се стигна до появяването на така наречен Национален ден на уринирането в Нидерландия, зародил се през 2017-а година.

Снимките с уриниращи дами бяха връчени на министъра на образованието, културата и науката, с настояването „ да има тъждество в уринирането “ в Нидерландия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР