Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика

...
Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика
Коментари Харесай

Асен Василев разговаря във Вашингтон със секретаря по енергетика на САЩ

Министърът на финансите Асен Василев беседва със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон през вчерашния ден. Срещата е от стратегическо значение, защото енергетиката заема централно място в двустранния разговор сред България и Съединени американски щати. В диалога взе участие и министърът на енергетиката Румен Радев.

Василев изрази благодарност за американската поддръжка в напъните на страната ни за диверсификация на енергийните източници и понижаване на зависимостта от един единствен снабдител. “Сътрудничеството в региона на енергетиката сред България и Съединени американски щати способства за повишение на енергийната сигурност и диверсификацията освен на страната ни, само че и на целия Балкански район ”, акцентира Василев. Той сложи специфичен акцент на плана Север-Юг, който има за цел да сътвори оптимална съгласуваност на енергийните, цифровите и транспортните системи на Румъния, България и Гърция. „ На фона на изтичащия контракт за пренос на газ сред Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов кулоар и съврзаността Север-Юг, ” разяснява Василев. Той още веднъж уточни нуждата от многообразие в енергийните източници, изключително в подтекста на съветската експанзия против Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята признателност за опцията за съдействие сред Съединени американски щати и България в региона на нуклеарните технологии за цивилен цели. Българският министър на енергетиката Румен Радев акцентира значимостта на тези връзки освен за развитието на АЕЦ „ Козлодуй “ с реактор AP1000, само че и за продължаването на съдействието в образованието на фрагменти и научния продан. Той показа и новия общ план на България и Румъния за огромна водноелектрическа централа на река Дунав, като акцентира значимостта на този новаторски метод към енергийната сигурност в района.

Ключови тематики в диалога в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновими енергийски източници и новаторски технологии, както и ограничението на въглеродните излъчвания.

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на Съединени американски щати със заместител помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят. “България заслужава извънредно висока оценка за свършената работа по обезпечаване на различни газови източници и коридори, най-много за това, че дърпа целия район на запад ”, съобщи Паят в диалог с министрите Василев и Радев. Той добави, че щом нашата страна е съумяла да диверсифицира доставките, няма опрощение за останалите европейски страни. Държавният департамент на Съединени американски щати приема като добър знак обстоятелството, че България, Румъния и Гърция работят дружно по плана Север-Юг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР