Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега -

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега -
Коментари Харесай

Подписваме споразумения с Гърция за газовата връзка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й сътрудник - министърът на енергетиката и околната среда Константинос Хадзидакис ще подпишат през днешния ден в София междуправителствено съглашение за определяне на данъчен режим във връзка с плана за създаване на междусистемна газова връзка Гърция-България. Това оповестиха от Министерството на енергетиката.

В рамките на събитието ще бъдат подписани и други контракти за основни задължения и действия по създаване на интерконектора като контракта за заем сред Европейската капиталова банка и " Български енергиен холдинг " ЕАД, съглашения за транспорт на газ с " Булгаргаз " АД, ДЕПА, Едисон и други компании.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е предпочитан план освен за двете страни, а и за Европейския съюз. Реализацията му е от основно значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района, напомнят от Министерството на енергетиката.

Междусистемната газова връзка сред двете страни ще свърже

националната газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД, наоколо до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на ДЕСФА С. А. - Гърция, в региона на гр. Комотини. Проектът се осъществя от смесено капиталово сдружение Ай Си Джи Би АД, с акционери „ Българският енергиен холдинг “ ЕАД (50%) и гръцкото капиталово сдружение IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда м3/г., а оптималният до 5,5 милиарда м3/г. на идващ стадий. Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813 мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР