Министър Стела Балтова представи българската позиция на неформална среща на

...
Министър Стела Балтова представи българската позиция на неформална среща на
Коментари Харесай

Балтова представи българската позиция в неформална среща на министрите за туризма на ЕС

Министър Стела Балтова показа българската позиция на неофициална среща на министрите от Европейски Съюз, отговарящи за туризма, отдадена на бъдещето и възобновяване на европейския туризъм след пандемията от COVID-19. Срещата се организира напълно в онлайн формат в границите на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На нея беше прегледан стратегическият документ, озаглавен „ Път на прехода в туризма “, а министрите показаха позициите на страните си по отношение на политиките и методите за възобновяване на европейския туризъм след пандемията.

Форумът беше открит с обръщения на Здравко Почивалшек, министър на икономическото развиване и технологиите на председателстващата Европейски Съюз Словения, Тиери Бретон - европейски комисар по вътрешния пазар и Зураб Пололикашвили - общоприет секретар на Световната организация по туризъм.

Туристическата промишленост е в развой на доста сериозна промяна, подбудена от навлизането на цифровите технологии, изкуствения разсъдък, процеси, които се активизираха в изискванията на пандемията от COVID-19, акцентира в речта си българският министър на туризма Стела Балтова. „ За да останем конкурентоспособни, се изисква задълбочена интеграция и споделеност с всички останали свързани браншове. Туризмът е притежател на напредък, нововъведения, на смяна и България приветства събитието, че това е първата промишленост, подготвила документ за „ път на прехода “ към по-зелена, устойчива, интегрирана екосистема “, съобщи министър Балтова. Тя акцентира смисъла на документа в светлината на декларацията от Глазгоу и устрема до 2030 година излъчванията въглероден диоксид да бъдат понижени с 45% по отношение на 2010 година, а енергийната успеваемост да бъде нараснала. Според нея всички тези политики абсолютно имат капацитет и ще се окажат доста значим фактор за повишение устойчивостта на туризма, което продължава да е предпочитана цел.

Министър Балтова обърна особено внимание на аспекта с внедряването на нововъведения и повишението на бързината на бизнес процесите в Европа. В вероятността до 2030 година три четвърти от туристическите предложения да се оферират онлайн и с цифрови приложения съгласно нея са решения в вярна посока.

В речта си пред министрите, отговарящи за туризма в Европейски Съюз, министър Балтова обърна особено внимание и на нуждата от ефикасното събиране и боравене със статистически данни в бранша и тяхното шерване на равнище Европейски съюз. Тя уточни, че в България през 2019 година беше построена напълно цифровизирана Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), като значим инструмент за развиването на организациите за ръководство на туристическите дестинации и платформа за шерване и достъп до данни за туризма, свързани с туристическите услуги и обекти. Всичко това способства за устойчивото ръководство на дестинацията.

България приветства насоките и поставените времеви хоризонти за понижаване на количеството пластмаса в Европа, акцентира още министър Балтова. Наскоро в страната ни беше призната Наредба за понижаване въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, която предявява условия към икономическите оператори, в това число към микро и дребните предприятия в туризма. Те би трябвало да приспособяват предлагането на туристически услуги към тези условия, посочи българският министър. Климатичните промени се случват пред очите на всеки един от нас и следва да бъдем виновни към опазването на нашата природа, изключително в страна като България, която се гордее със своето богато биоразнообразие.

Служебният министър сложи акцент върху нуждата от развиване на съответни регулации за платформените служащи в региона на пътуванията, настаняването и други туристически услуги.

На неофициалната среща на министрите България поддържа използването на Пакта за умения посредством национално и районно партньорство сред промишлеността и просветителните институции за придобиване на умения за новата цифрова действителност.

„ Считам, че документът „ Път на прехода в туризма “ отразява вярната посока за създаването на дълготрайна Европейска туристическа стратегия, която е в унисон с упоритостите за зелен и цифров преход в светлината на кръговата стопанска система и нейното синьо измерение “, сподели в умозаключение министър Стела Балтова.

На втория ден от срещата ще се организира и Европейски туристически конгрес, в който ще се включат специалисти и представители на бизнеса в туристическия бранш.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР