Министър-председателят Стефан Янев участва в международна конференция Зеленият преход -

...
Министър-председателят Стефан Янев участва в международна конференция Зеленият преход -
Коментари Харесай

Форум за Зеления преход - Янев иска плавно развитие, Тимерманс бързи действия

Министър-председателят Стефан Янев взе участие в интернационална конференция " Зеленият преход - решения и провокации за България ". Във фокуса на полемиките бяха опциите на страната ни в подтекста на климатичните промени, както и тематиките, свързани с интелигентната промишленост, енергетика и климат, кръговата стопанска система, нововъведенията в земеделието и биотехнологиите. Участници в полемиките бях заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, еврокомисарят Мария Габриел, ръководителят на ПЕС Сергей Станишев, евродепутати и министри от българското държавно управление. Събитието се провежда от електронният портал dir.bg, а Българска национална телевизия е медиен сътрудник.

55% понижаване на нездравословните излъчвания до 2030 година и преобразяване на Европа в изцяло зелен континент до 2050 година - това са крайните цели на зелената договорка, оповестени на днешния конгрес.

Според българския министър председател обаче, те надвишават нашите благоприятни условия и потенциал от позиция на днешния ден, най-много тъй като България е най-въглеродно интензивната страна в Европа с 4 пъти по-висок коефициент в съпоставения с останалите страни в Европейски Съюз. Затова е и една от най-засегнатите по пътя към зеления преход. Обществото, по думите му, има потребност от спомагателен спор и информираност по тематиката.

Както бизнесът, по този начин и общините се нуждаят от помощ, с цел да се приспособяват към Зеления преход, с цел да предотвратят спад или неподходящи социално-икономически последици на районно равнище. Предизвикателствата пред българската стопанска система са многоаспектни: демографска рецесия, климатични промени, увеличение на цените на електрическа енергия освен в България, само че и в цяла Европа, цифровизация, непрестанно увеличаващи се цели за климатична индиферентност и все по-кратки периоди за справяне с тях. България поставя обилни усиля за реализиране на климатична индиферентност на Европейския съюз до 2050 година, за подкрепяне на Зеления преход, сподели Стефан Янев.

Той означи, че преходът може да бъде сполучлив единствено, в случай че е равномерен и обективен, съгласуван с икономическите и обществени специфики на всяка една страна. Прекалено бързите вложения, съгласно него са обречени на неуспех. Трябват и гаранции, че няма да бъдат изоставени обособени райони и че ще бъдат открити нови работни места.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пък съобщи, че България е невероятна страна с голям капацитет в туризма и IT технологиите, и точно там би трябвало да насочи напъните си. Бъдещето съгласно него е невероятно, в случай че не се върви към задачите на зелената договорка

Трябва да го създадем бързо, тъй като в случай че се забавим, климатичната рецесия няма да може да бъде следена. Когато пристигна Ковид, внезапно се заприказва да я забравим за 10 години. Но след това, анализирайки по дълбоко, се сетихме, че Зелената договорка е в действителност и пакет за възобновяване и икономическа тактика за бъдещите генерации. Защото би трябвало да влагаме в нов вид стопанска система и в този момент, когато светът активизира такова голямо количество пари, с цел да построи тъкмо подобен вид стопанска система след рецесията, дано се уверим, че влагаме парите на верните места, съобщи Тимерманс.

Затова и моят въпрос е по какъв начин да превърнем провокациите във благоприятни условия? Нека да създадем, тъй че провокациите, свързани със Зеления преход, да се трансфорат в тактика за напредък, в тактика за работни места и това с ясното чувство във всеки един район в Европа, че става въпрос за обективен развой, който носи изгоди на хората, изясни Мария Габриел, еврокомисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша.

В последвалата полемика вицепремиерът Атанас Пеканов моли въглищните региони в страната ни да не бъдат оставени без обезщетения. Неслучайно, по думите му, в правенето на Плана за възобновяване и резистентност е работено доста за това какви поректи могат да се развият в тези райони и какви нови работни места да се открият, в това число във ВЕИ бранша.

В рамките на форума Стефан Янев организира и двустранна среща с Франс Тимерманс. Служебният министър председател настоя за бързо разглеждане на Плана за възобновяване и резистентност. Тимерманс пък се ангажира, че в хода на прегледа и разбора на този План ще бъде регистрирана характерната обстановка, в която страната ни се намира, както и провокациите, пред които е изправена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР