Министър-председателят Николай Денков проведе телефонен разговор с президента на Молдова

...
Министър-председателят Николай Денков проведе телефонен разговор с президента на Молдова
Коментари Харесай

Николай Денков проведе телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду

Министър-председателят Николай Денков организира телефонен диалог с президента на Молдова Мая Санду. Двамата разискаха напредъка по плана за български университет в Тараклия и европейските вероятности пред Кишинев.

Премиерът благодари на президента, че придвижи предлагането му за превръщане на Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак " във филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев ".

Тази концепция те разискаха на срещата им в Атина в края на август 2023 година

" Развитието на университета е от основно значение за Тараклийския район, където има огромно българско малцинство ", съобщи Николай Денков.

По думите му Висшето учебно заведение е значимо както за подготовката на висококвалифицирани локални експерти, по този начин и за основаването на мост към българските просветителни институции.

" Не на последно място университетът усилва връзката на българската общественост в района с нашата страна ", добави Николай Денков.

Премиерът Денков и Мая Санду чакат скоро да бъде подписано подготвяното междуправителствено съглашение по този план.

От своя страна молдовският президент благодари за българската поддръжка за напъните на Кишинев да стане част от Европейския съюз.

Николай Денков и Мая Санду се съгласиха, че единствената гаранция за развиване и сигурност в нашия район е той да бъде част от мощна и просперираща Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР