Бебетата ще може да се имунизират срещу коклюш при навършване

...
Бебетата ще може да се имунизират срещу коклюш при навършване
Коментари Харесай

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Бебетата ще може да се ваксинират против коклюш при навършване на шестседмична възраст. Това е посочено в измененията на Наредбата за имунизациите в Република България, оповестени в днешния брой на " Държавен вестник ". Наредбата влиза в действие от през днешния ден. С нормативния текст се трансформира Имунизационният календар на страната. Досега първата ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване на двумесечна възраст.

 

Имунизация против коклюш с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с понижено антигенно наличие се предлага за родените преди 1 януари 2008 година, при които не е прилагана ваксина против коклюш през последните 5-10 години; за пасивна отбрана против коклюш в ранна детска възраст посредством имунизация на майката през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в непосредствен контакт с кърмачета до 12-месечна възраст, се показва още в наредбата.

 

В Националната здравноинформационна система ще се вписват и поставените целесъобразни имунизации с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш с понижено антигенно наличие, се добавя в нормативния текст.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР