Министър-председателят на Соломоновите острови се срещна поотделно с колегите си

...
Министър-председателят на Соломоновите острови се срещна поотделно с колегите си
Коментари Харесай

Заради Соломоновите острови се срещат Китай, Австралия и Нова Зеландия

Министър-председателят на Соломоновите острови се срещна поотделно с сътрудниците си от Австралия и Нова Зеландия за първи път, откогато островната страна подписа контракт за сигурност с Китай, обезпокоил съдружниците на Съединени американски щати поради военните упоритости на Пекин в района на Тихоокеанските острови, съобщи Ройтерс.

Премиерът Манасех Согаваре организира обособени двустранни срещи с австралийския министър-председател Антъни Албанезе и с новозеландската си сътрудник Джасинда Ардърн в коридорите на Форума на тихоокеанските страни, който се организира във Фиджи.

По време на четиридневния конгрес водачите на тихоокеанските страни ще дискутират по какъв начин да привлекат интернационална поддръжка и финансиране, с цел да се преборят с въздействието на покачващите се морски равнища и изменението на климата. Тема на диалозите са и упоритостите на Китай за задълбочаване на връзките в региона на сигурността в района.

Договорът за сигурност сред Соломоновите острови и Китай стана водеща тематика в предизборната акция на Австралия. Албанезе сподели, че това е дипломатически неуспех на неговия предходник Скот Морисън.

„ Ние сме семейство и (в него) съществуват доста проблеми, а това прави фамилията по-силно “, сподели Согаваре, откакто прегърна Албанезе. Подробности от контракта не бяха разкрити, само че Согаваре към този момент изключи опцията да разреши на Китай да сътвори военна база на Соломоновите острови и сподели, че договорката обгръща защита за отбрана на китайски планове, защото съгласно него съглашение с обичайния сътрудник Австралия „ не дава отговор на тези потребности “.

Албанезе сподели, че Австралия и Соломоновите острови могат да създадат повече за създаване на доверие, което е „ от общ интерес “.

„ Като членове на района желаеме да прокарваме ползите на Тихоокеанския район “, сподели той.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР