Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на

...
Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски откри соларна централа с мощност 17 мегавата

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на стопанската система Крешник Бектеши приказваха през днешния ден на стартирането в употреба на най-голямата фотоволтаична централа в страната, построена в Свети Николе, заяви Българска телеграфна агенция.

Колекторът се състои от 31 772 слънчеви панела на повърхност от 300 000 квадратни метра със 17 мегавата мощ и планувано произвеждане от 25 000 MWh зелена сила годишно, което може да зарежда над 5 500 македонски семейства, оповестяват от държавната пресслужба.

„ Справихме се и се оправяме с енергийната рецесия бързо и дейно, само че също по този начин дефинираме курса по какъв начин би трябвало да наподобява страната в бъдеще, когато приказваме за произвеждане на сила и зелена промишленост. Стабилността в доставката на електрическа енергия посредством всички налични запаси е наш главен приоритет, изключително във времена на най-голямата международна енергийна и икономическа рецесия. Имаме над 280 слънчеви дни, родината ни има задоволително слънце, нужни са единствено вложения във възобновими енергийни източници “, сподели Ковачевски.

По думите му, посредством концепцията за стратегически вложения към този момент се приготвят документи за вложения във възобновими енергийни източници до 1 гигават мощ в планове за създаване на фотоволтаични и вятърни централи с „ реномирани европейски компании “, а след към месец в Народното събрание на Северна Македония ще бъдат импортирани няколко закона за стратегически вложения, „ на ветроенергийния парк " Вирови " и за най-голямата фотоволтаична централа в тази част от Европа, с мощ към 400 мегавата “, издадени са позволения на частни вложители и за създаване на 3 вятърни централи с обща конфигурирана мощ 110 мегавата.

„ Една от най-големите гръцки компании кандидатства за стратегически план за създаване на когенерационна централа за произвеждане на топлинна и електрическа сила в Скопие с конфигурирана мощ от 150 мегавата “, сподели Ковачевски, уточнявайки, че към този момент е улеснена процедурата за инсталиране на фотоволтаични централи за физически и юридически лица, като има опция непотребната сила да се купува от универсалния снабдител.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР