Министър-председателят на Република България Кирил Петков отговаря на въпроси на

...
Министър-председателят на Република България Кирил Петков отговаря на въпроси на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Корумпираните ще дам на прокуратурата, „златните паспорти“ махаме, Стамен Янев – всеки ще бъде разследван

Министър-председателят на Република България Кирил Петков дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Белград от 8-ми февруари 2022 година, излъчена непосредствено във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Ще се явите ли, господин Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един много низък юридически капан – Вашите показания, пояснения или както щете ги наречете да бъдат в действителност една основа основният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я прави?

Кирил Петков: Това, което сега аз изготвям, е тъкмо този лист от лица, които всички ние като българи от доста време приказваме, че има риск да бъдат евентуалните аргументи за това, че сме с големи равнища на корупция, че България не е транспарантна стопанска система. Така че този лист ще бъде импортиран от мен. Хубавото е, че той не е някакъв скришен лист, лист – ние ги знаем! Реално аз дори ще дам медийните изявления, свързани с всяко едно лице.

Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?

Кирил Петков: И доста бих се радвал, ще бъде внесе този лист с хора със публикациите, които поддържат тази информация. И оттук насетне би трябвало ясно да стартираме да приказваме за какво и по какъв начин прокуратурата до този миг не е била настояща в цялостния смисъл на думата и за какво и по какъв начин всички тези изявления социална информация не е била разследвана. Аз през вчерашния ден ги споделих ясно част от хората, част от информацията. Като най-ясен образец, имаме явен факт, че имаме фотография с кюлчета и пачки, имаме явен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си прокуратурата в никакъв случай не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които споделих, ще увелича листа с цялата информация, в този момент през днешния ден я събираме. Прокуратурата оттук насетне има два избора – единият е да се изяснява за какво ние не е свършила до този миг, а другият е да се задейства.

Илиана Беновска: За „ златните паспорти “ забъркан ли сте със Стамен Янев, Ваш юрист, шеф при Вас на дирекция, заместител и по този начин нататък в банката, в някаква „ златна спекулация “, обвързвана с Китай и китайски служби?

Кирил Петков: За „ златните паспорти “ е доста чудноват случая. Първо желая да кажа, че аз, като министър на стопанската система, незабавно, когато разбрах, че има такава скица, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е юрист …

Илиана Беновска: Кой заместител, Стамен Янев?

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя стартира да работи с правораздаването, с цел да се разнищят тези неща. Второ, доста ясно желая да кажа, че макар че Движение за права и свободи в този момент си прави някакви реклами по тази тематика, ние, обединението бяхме първите, които вкарахме проектозакон в Министерски съвет, който към този момент е минал през комисия и аз персонално дадох обещание на всички мои срещи и в Европейска комисия, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат завършени. Така че освен е смешно, че партията, която за последните 4 години не сподели нито дума по тематиката за „ златните паспорти “, а ето в този момент, когато ние внесохме законопроект в Народното събрание, внезапно станаха „ революционерите “ за унищожаване на „ златните паспорти “. Това е просто образец на политически пиар, аз не им обръщам внимание.

Илиана Беновска: Все отново Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?

Кирил Петков: Аз това, което съм споделил, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е реалност тъкмо за него, би трябвало да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е …

Илиана Беновска: Не, той е правил работа!

Кирил Петков: Да, само че е значимо да се каже, че това ни беше един от целите по време на служебното държавно управление, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че Движение за права и свободи внезапно се разсъни по тази тематика след доста години и се пробва да я оглави, ми се коства доста чудноват факт. Особено когато множеството от тези „ златни паспорти “ са били, когато те бяха в Народното събрание. Къде бяха, за какво не внесоха подобен законопроект, за какво не повдигнаха публичното мнение през всичките тези години? Изведнъж идва нашето държавно управление, споделяме, че това е една от основните тематики и те да яхнат вълната. Разбирам, пробват се да се включат, че и те са част от смяната. Но не става единствено с реторика. Трябва да има същинско желание. Има доста други неща, които, в случай че те желаят да трансформират България, би трябвало да стартират да мислят. И в този момент не е най-хитрата тактика просто да наблюдават ние какво вършим и да се пробват да вършат пиар. Това не е работещо, дейностите са значими!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР