Министър-председателят на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, след срещата си с

...
Министър-председателят на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, след срещата си с
Коментари Харесай

Премиерът на Кюрдистан: Германия и Франция ще ни помагат в търсене на диалог с Багдад

Министър-председателят на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, след срещата си с канцлера на Германия Ангела Меркел, даде изявление за организация " Rudaw ", в което разяснява последните събития в районен и интернационален мащаб. Той декларира, че Франция и Германия са се договорили за взаимни старания, посредством които да спомагат на преговорния развой сред Ербил и Багдад.

По време на срещата сред двамата политици, канцлерът Меркел е подчертала, че Франция и Германия желаят „ дружно да поддържат договарянията и да вземат решение зародилите въпроси сред Ербил и Багдад “, споделя Барзани. Той прибавя, че неговата покана да посети Германия и Франция " е изключително значимо за района Кюрдистан “, тъй като това е симптом за поддръжка за Регионалното държавно управление на Кюрдистан (РПК) от страна на тези две страни.

„ И ние помолихме тези европейски страни да ни поддържат в решаването на проблемите ни с Багдад, както това изисква и единствено в границите на конституцията “.

Багдад към момента отхвърля договаряния с Ербил, макар засиления интернационален напън и макар, че РПК към този момент направи няколко компромиса.

„ Всяка страна, която ни поддържа в настояването за започване на договаряния, ще бъде добре призната от нас… “, споделя Барзани в Берлин. " Позицията ни е ясна, тъй като нееднократно сме казвали и повтаряли: районът Кюрдистан се придържа към конституционните правила на Ирак и желае да се откри позволение на проблемите в този подтекст “.

„ За всички ни е значимо, да призовем за стабилността на Ирак, и за реализиране на тази непоклатимост посредством разговор с Багдад “, акцентира той.

Отказът от договаряния няма да способства за стабилността, „ а в края на краищата, единствено разговорът може да реши проблемите ни “, убеден е кюрдският министър председател.

В отговор на въпрос, какво може да се направи, в случай че министър-председателят на Ирак Хейдар ал-Абади не се съгласи на разговор, Барзани споделя: „ Въпросът не е в избора [изобщо], а в избора от ходове, които са в наше разположение. Онова, към което призоваваме, е право на нацията, а тази нация ще реализира своите права “.

„ Регион Кюрдистан не се пробва да стартира договарянията с Багдад на база на това, кой е мощен и кой слаб “, прибавя той. „ Трябва да приказваме на език, който ще помогне намирането на стъпките, чрез които ще реализираме резултат “.

Барзани удостовери също, че в Махмур се виждат признаци на усилване на наличието на иракски военни, за което в понеделник предизвести Съвета по сигурност на Кюрдистан. „ Надяваме се, че няма да се стигне до боеве… Но опасността е неизбежна “, споделя Барзани.

Докато министър председателят е на посещаване в Берлин, в кюрдските градове избухнаха антиправителствени митинги, съпроводени с принуждение. Основно протестни акции има в провинциите Сщлеймания и Халабджа. Основно искане на демонстриращите е да бъдат заплатени в цялостен размер заплатите на работещите в държавния бранш. Протестите бяха съпроводени с насилствени дейности и във вторник се съобщаваше за минимум петима починали.

Барзани споделя, че демонстрациите са естествено право на всеки, само че рушенето на публични и държавни здания, където се дават публични услуги, „ напълно не е позитивно и потребно деяние “. Той повтаря мненията си, направени в оповестено във вторник вечерта послание, че район Кюрдистан претърпява сложен интервал и районното държавно управление приканва жителите към единство.

„ Посланието ни е доста ясно: приканвам силите за сигурност да защитят спокойния живот и да не се допусне ескалация на казуса. Разбираме, че обстановката е комплицирана, само че опожаряването на офиси по никакъв метод няма да реши казуса и няма да способства за смяна на действителностите “.

Барзани посети Германия по покана на държавното управление на федералната република и в понеделник организира редица срещи с публични лица, включително и с канцлера Ангела Меркел и министъра на външните работи Зигмар Габриел. Във вторник кюрдският министър председател се срещна и с министъра на защитата на Германия Урсула фон дер Ляйен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР