Министър-председателят на Хаити Ариел Анри (на снимката) не може да

...
Министър-председателят на Хаити Ариел Анри (на снимката) не може да
Коментари Харесай

Премиерът на Хаити не може да се върне в страната си

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри (на снимката) не може да се върне в страната си. Снощи той дойде в американската територия Пуерто Рико на фона на задавания от мнозина наблюдаващи въпрос за какво към момента не се е върнал в страната си, където ескалиращото принуждение от страна на незаконни групировки заплашва да смъкна държавното управление му от власт и към този момент принуди хиляди хора да изоставен домовете си, съобщи Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Канцеларията на губернатора на Пуерто Рико удостовери, че Хенри е дошъл в столицата Сан Хуан. Местни медии оповестиха, че Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити, по-рано не е разрешила на самолета му да кацне.

Ариел Анри, който пое властта след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 година, отсъства от страната на фона на избухналото предходната седмица принуждение. Анри резервира безмълвие, до момента в който кръстосваше света - от Южна Америка до Африка, без да е оповестил дата на завръщане.

Междувременно въоръжени групировки се възползваха от неналичието на власт, като в понеделник влязоха в престрелка с полицията на основното интернационално летище в Хаити и проведоха всеобщо бягство от двата най-големи пандиза в страната.

Дори от указа, с който се афишира изключително състояние и комендантски час за възобновяване на реда, липсва подписът на Анри, отбелязва Ройтерс. Той беше подписан от неговия министър на финансите, който извършва функционалностите на министър-председател.

" Това е въпросът за милион $ ", сподели Джейк Джонстън, теоретичен помощник във Вашингтонския център за стопански и политически проучвания. " Фактът, че той даже не си е отворил устата от началото на насилието, подхрани всевъзможни спекулации ", уточни Джонстън.

Вчера следобяд мистерията като че ли се разсея, откакто публични представители оповестиха, че Анри е кацнал в Пуерто Рико. Той е дошъл късно следобяд в Сан Хуан с под наем полет от Ню Джърси. Според данни от уеб сайтове за следене на полетите самолетът се насочил към Доминиканската република, която дели с Хаити остров Еспаньола, само че се отклонил към Пуерто Рико.

Часове преди самолетът да дойде в Пуерто Рико, доминиканското държавно управление разгласи, че неотложно прекратява целия въздушен трафик с Хаити.

Междувременно Джими Шеризие, някогашен първокласен служител на реда, който оглавява съюз от банди, поел отговорност за нападенията, нощес повтори, че задачата му е да блокира завръщането на Анри в страната и да го принуди да подаде оставка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР