Министър-председателят Кирил Петков определи действията на здравния министър Асена Сербезова

...
Министър-председателят Кирил Петков определи действията на здравния министър Асена Сербезова
Коментари Харесай

Какви са политическите реакции след смъртта на жената в Спешното отделение във Враца

Министър-председателят Кирил Петков дефинира дейностите на здравния министър Асена Сербезова като съответни поради предоставената бърза инспекция след нещастието в незабавния център във Враца. В същото време от парламентарната естрада партия " Възраждане " изиска оставката й като честен акт. Тя се отбрани с документално изказване, че нейният честен акт е да усъвършенства системата, с цел да не случват сходни неща. Според лекари, станали депутати има протокол по приемане на пациенти и за незабавни случаи, в които първо спасяваш, след това търсиш данни за лицето.

Премиерът оцени бързо назначената инспекция от здравния министър и чака заключението от нея да постави завършек на сходни съдбовни случаи като този от Враца.

Съжалявам че, тази жена е умряла. Здравната система би трябвало да работи по метод, по който такива нещастия да се заобикалят, само че това ще става след явен разбор какво се е случило, тъй че системата да се заобикалят такива случаи отсега нататък, сподели Петков.

В същото време от партия " Възраждане " настояха министър Сербезова да подаде оставка като честен акт, с цел да поеме някой виновността за здравния протокол за банкет в болница, който изисква толкоз въпроси и документи.

Говореше се за дневния ред на обществото. Уважаеми сънародници, дневният ред на обществото от през вчерашния ден е различен. Вчера една голяма част от българския народ допускам мъчно е заспала, както и аз. Защото това, което се видя - да видиш една жена да умира пред очите на детето си е нещо нечовешко. Нещо изродско. Извинявам се за тежките думи обаче, в случай че ние не ги кажем тук рискуваме хората един ден да ни ги споделят в очите.... Всички ние тук в тази зала носим виновност за това, което се случва години наред, сподели Костадин Костадинов, ръководител на Политическа партия " Възраждане ".

От Българска социалистическа партия приканиха да не се вършат политически спекулации по тематиката

Г-н Костадинов, с цялото ми почитание към вас, с цялата покруса на това, което се е случило във Враца, апелирам ви се, от тази естрада господин ръководител не позволявайте да се раздават определяния, тежки присъди върху системата.Не превръщайте една човешка покруса в знаме, което да развявате от тази естрада, сподели Георги Михайлов, депутат от Българска социалистическа партия.

Според някогашния шеф на " Пирогов " и в този момент има настоящи два протокола единият е за незабавни положения, които да бъдат ориентирани към шокова зала, както и втори откогато съществува Ковид.

При тежко незабавно положение какъвто е случая, тогава постоянно протоколът за незабавните положения е годен и настоящ, т.е. той постоянно предхожда протокола за Ковид. Тази здравна сестра или жена на регистратурата е можела да реагира и по различен метод... Аз не мога да дам оценка дали е реагирала съответно мога да кажа единствено, че в такива положения би трябвало се употребява протокола за незабавни положения, сподели Асен Балтов- народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Доктор Симидчиев от " Демократична България " счита, че обстановката във Враца е недооценена от дамата на регистратурата. Призна,че не е гледал видеото, само че има обстановки в които медицинският протокол изисква неотложност.

Ако човек е в доста незабавна обстановка, няма потребност от събиране на каквато и да е информация. Например както се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане то се прави без да питате за името на индивида или какво му е ЕГН- то. Същевременно обаче би трябвало да пазим и хората, които са в болничното заведение да не се привнася зараза, сподели Александър Симидчиев.

По-късно от " Продължаваме промяната " в политическа декларация приканиха да не се натрупат политически дивиденти на фона на една житейска покруса.

Случаят раздруса обществото, раздруса всички нас от " Продължаваме промяната ". Отново да повторим да приказваме за жертви на системата на опазването на здравето е най-тежката форма на двуличие и популизъм, сподели Антон Тонев -председател на здравната комисия в Народно събрание от Политическа партия.

В отговор на поисканата оставка от " Възраждане " в писмен тип здравният министър отговори, че нейният честен акт е да работи с всичка мощ да преодолее дефицитите, които е заварила и да сътвори организация да усъвършенства системата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР