Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на посещение в Гърция. В

...
Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на посещение в Гърция. В
Коментари Харесай

Премиерът подписва в Гърция меморандума за новия жп коридор

Министър-председателят Бойко Борисов отпътува през днешния ден на посещаване в Гърция. В гр. Кавала той ще организира среща с министър-председателя Алексис Ципрас и ще взе участие в гала по подписването на Меморандум за съгласие сред България и Гърция за развиването на железопътната връзка „ Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ", оповестява държавната пресслужба.

Документът регламентира подготвителните работи и взаимното ръководство на коридора от двете страни. Проектът планува свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар, както и развиване на пристанищата, които са част от главната ТЕН-Т мрежа. Включено е построяването на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за ръководство на железопътния трафик.

С построяването на коридора ще се реализира цялостна мултимодалност посредством съчетание на пътен, железопътен, воден и речен превоз. Проектът е с висока добавена стойност, като се чака да притегли огромни вложители от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други огромни пазари.

Меморандумът ще бъде подписан на следващия ден, 6 септември, от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и от гръцкия министър на инфраструктурата, превоза и мрежите Христос Спирдзис.

В формалната делегация, съпътстваща премиера, е включен и заместител министър-председателят Томислав Дончев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР